Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pieczarek

(1)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1  ząbek
700  g
Pieczarki
3 
Ziemniaki
200  ml
Śmietana kremówka
3  łyżek
Masło
1  pęczek
Świeży koperek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól i pieprz
200  g
Ulubiony makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.57 g
Węglowodany
61.58 g
Tłuszcze
68.4 g
Wartość energetyczna
1057.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
7 min
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3
20 min
Pieczarki obrać, utrzeć na tarce.
Krok 4
5 min
Na dnie garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Krok 5
5 min
Dodać ziemniaki. Wymieszać. Krótko podsmażyć.
Krok 6
25 min
Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu - aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodać pieczarki. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut.
Krok 7
2 min
Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zmiksować na gładki krem.
Krok 6
1 min
W trakcie miksowania dolać śmietanę.
Krok 9
10 min
Makaron ugotować.
Krok 10
2 min
Zupę podawać z kleksem śmietany, świeżym koprem i makaronem.
Zupa krem z pieczarek

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa krem z pieczarek

Krok 2 z 10

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Zupa krem z pieczarek

Krok 3 z 10

Pieczarki obrać, utrzeć na tarce.

Zupa krem z pieczarek

Krok 4 z 10

Na dnie garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek.

Zupa krem z pieczarek

Krok 5 z 10

Dodać ziemniaki. Wymieszać. Krótko podsmażyć.

Zupa krem z pieczarek

Krok 6 z 10

Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu - aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodać pieczarki. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut.

Zupa krem z pieczarek

Krok 7 z 10

Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z pieczarek

Krok 6 z 10

W trakcie miksowania dolać śmietanę.

Zupa krem z pieczarek

Krok 9 z 10

Makaron ugotować.

Zupa krem z pieczarek

Krok 10 z 10

Zupę podawać z kleksem śmietany, świeżym koprem i makaronem.

Zupa krem z pieczarek to dla mnie typowy tzw. comfort food. Przyrządzam ją zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś pożywnego i jednocześnie łatwego do przygotowania. Miska czegoś pożywnego, z makaronem i odrobiną tłustej śmietany to także jedno z ulubionych dań najmłodszych. Kremowa konsystencja i delikatny smak to atuty tej zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00
Average: 4 (1 vote)

Ile tych kartofli ;)?
Paulina_s (niezweryfikowany) pon., 10/04/2021 - 11:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha