Jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej? Gulasz z szynki wieprzowej z papryką to świetny dodatek do placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Jest idealny na chłodne dni lub po długim wysiłku, np. górskiej wędrówce. Możesz zjeść go z tłuczonymi ziemniakami czy kaszą. To danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Do przygotowania gulaszu będzie ci potrzebne przede wszystkim mięso, nieco przypraw oraz pół litra gorącego bulionu przygotowanego z jednej kostki WINIARY.
Sprawdź nasz przepis WINIARY, jak przygotować idealny gulasz z szynki wieprzowej z warzywami. Swój aromat i smak zapewnia idealnie skomponowanym składnikom oraz przyprawie do gulaszu Winiary. Poniżej znajdziesz również listę „krok po kroku”, jak ugotować to sycące i rozgrzewające danie.
Jak przygotować gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami? Najważniejsze jest mięso –wybierz jeden kawałek tak zwanego orzecha wieprzowego (możesz użyć również na kotlety). Oczyść wieprzowinę z błonek i umyj pod bieżącą wodą. Oczyszczone mięso kroimy w kostkę, po czym obtaczamy je w mące. Tak przygotowane mięsne kostki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Idealnie usmażone mięso powinno przybrać ładny, apetyczny, złoty kolor. Gdy mięso się usmaży, przełóż je na osobny talerz a na patelni, na którym jeszcze przed chwilą smażył się gulasz, usmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki powinny być dobrze przesmażone. Dodaj przyprawy, takie jak słodka papryka, ziele angielskie czy przyprawa do gulaszu WINIARY. Na koniec na patelnię włóż z powrotem mięso i zalej je gorącym bulionem WINIARY.
Gdy gulasz będzie się dusił w bulionie, posól całość. Na razie nie dodawaj pieprzu – będzie to ostatni krok. Dodaj majeranek, który jest idealny do akcentowania mięsnego smaku "umami". Potnij suszone pomidory w paseczki i dodaj je do gulaszu wraz z ząbkiem czosnku. Tak przyprawiony gulasz powinien dusić się pod przykryciem przez godzinę lekcyjną, tj. 45 minut. Bulion powinien być często mieszany, aby się nie przypalił. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i podduś ją jeszcze kilka minut. Ostatnim krokiem w przygotowaniu bulionu jest dodanie pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, oraz szczypty soli. Jeżeli bulion jest za bardzo wodnisty, ściągnij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Całość powinna dusić się, aż mięso będzie miękkie, a bulion nabierze gęstości. Gdy mięso jest już miękkie, gulasz jest gotowy do podania. Warto obsypać go świeżą natką pietruszki. Podawany na ciepło smakuje najlepiej. Gotowe!
Sprawdź inne nasze przepisy. Na stronie WINIARY przygotowaliśmy dla ciebie wiele pysznych propozycji, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Komentarze 0