Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

(0)
1 godz 35 min
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Szynka wieprzowa, tzw. orzech wieprzowy
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1 
Papryka czerwona
300  g
Pieczarki
8 
Suszone pomidory z zalewy
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Przyprawa do gulaszu
0.33  łyżeczka
Suszony majeranek
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1  szczypta
Sól
trochę
Świeżo mielony pieprz do smaku
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
5  łyżek
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
5  łyżek
Olej rzepakowy do smażenia
1  kostka
Bulion (0,5 litra) - gorący
trochę
Kwaśna śmietana 12% lub 18%
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.99 g
Węglowodany
9.8 g
Tłuszcze
80 g
Wartość energetyczna
799.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej? Gulasz z szynki wieprzowej z papryką to świetny dodatek do placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Jest idealny na chłodne dni lub po długim wysiłku, np. górskiej wędrówce. Możesz zjeść go z tłuczonymi ziemniakami czy kaszą. To danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Do przygotowania gulaszu będzie ci potrzebne przede wszystkim mięso, nieco przypraw oraz pół litra gorącego bulionu przygotowanego z jednej kostki WINIARY.

Sprawdź nasz przepis WINIARY, jak przygotować idealny gulasz z szynki wieprzowej z warzywami. Swój aromat i smak zapewnia idealnie skomponowanym składnikom oraz przyprawie do gulaszu Winiary. Poniżej znajdziesz również listę „krok po kroku”, jak ugotować to sycące i rozgrzewające danie.

Jak przygotować gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami? Najważniejsze jest mięso –wybierz jeden kawałek tak zwanego orzecha wieprzowego (możesz użyć również na kotlety). Oczyść wieprzowinę z błonek i umyj pod bieżącą wodą. Oczyszczone mięso kroimy w kostkę, po czym obtaczamy je w mące. Tak przygotowane mięsne kostki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Idealnie usmażone mięso powinno przybrać ładny, apetyczny, złoty kolor. Gdy mięso się usmaży, przełóż je na osobny talerz a na patelni, na którym jeszcze przed chwilą smażył się gulasz, usmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki powinny być dobrze przesmażone. Dodaj przyprawy, takie jak słodka papryka, ziele angielskie czy przyprawa do gulaszu WINIARY. Na koniec na patelnię włóż z powrotem mięso i zalej je gorącym bulionem WINIARY.

Gdy gulasz będzie się dusił w bulionie, posól całość. Na razie nie dodawaj pieprzu – będzie to ostatni krok. Dodaj majeranek, który jest idealny do akcentowania mięsnego smaku "umami". Potnij suszone pomidory w paseczki i dodaj je do gulaszu wraz z ząbkiem czosnku. Tak przyprawiony gulasz powinien dusić się pod przykryciem przez godzinę lekcyjną, tj. 45 minut. Bulion powinien być często mieszany, aby się nie przypalił. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i podduś ją jeszcze kilka minut. Ostatnim krokiem w przygotowaniu bulionu jest dodanie pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, oraz szczypty soli. Jeżeli bulion jest za bardzo wodnisty, ściągnij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Całość powinna dusić się, aż mięso będzie miękkie, a bulion nabierze gęstości. Gdy mięso jest już miękkie, gulasz jest gotowy do podania. Warto obsypać go świeżą natką pietruszki. Podawany na ciepło smakuje najlepiej. Gotowe!

Sprawdź inne nasze przepisy. Na stronie WINIARY przygotowaliśmy dla ciebie wiele pysznych propozycji, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    30 min
    Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.
  • Krok 2

    50 min
    Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.
  • Krok 3

    10 min
    Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.
  • Krok 4

    5 min
    Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 1 z 4

Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 2 z 4

Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 3 z 4

Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 4 z 4

Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

    35 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z nachosami

    Zupa meksykańska z nachosami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa potrawka z indyka z soczewicą

    Zupa potrawka z indyka z soczewicą

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu