Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

0
1 godz 35 min
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Warianty przepisu

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Szynka wieprzowa, tzw. orzech wieprzowy
1 
Cebula
1  ząbek
1 
Papryka czerwona
300  g
Pieczarki
8 
Suszone pomidory z zalewy
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Przyprawa do gulaszu
0.33  łyżeczka
Suszony majeranek
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1  szczypta
Sól
trochę
Świeżo mielony pieprz do smaku
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
5  łyżek
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
5  łyżek
Olej rzepakowy do smażenia
trochę
Kwaśna śmietana 12% lub 18%
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.99 g
Węglowodany
9.8 g
Tłuszcze
80 g
Wartość energetyczna
799.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
30 min
Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.
Krok 2
50 min
Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.
Krok 3
10 min
Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.
Krok 4
5 min
Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 1 z 4

Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 2 z 4

Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 3 z 4

Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 4 z 4

Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!

Z czym lubisz najbardziej placki ziemniaczane? Są one pyszne zarówno na słodko, jak i na słono, ale jednym z najlepszych i najbardziej pożywnych dodatków do placków jest gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką. Gulasz możesz przygotować z tzw. orzecha wieprzowego - kawałka mięsa wieprzowego idealnego na kotlety lub właśnie potrawkę. Obowiązkowo w gulaszu powinna też pojawić się papryka mielona, ziele angielskie i przyprawa dedykowana do gulaszu - nie żałuj przypraw i czasu na duszenie mięsa. Gulasz możesz zjeść nie tylko z plackami ziemniaczanymi, ale również z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha