Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

(0)
1 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Szynka wieprzowa, tzw. orzech wieprzowy
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1 
Papryka czerwona
300  g
Pieczarki
8 
Suszone pomidory z zalewy
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Przyprawa do gulaszu
0.33  łyżeczka
Suszony majeranek
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1  szczypta
Sól
trochę
Świeżo mielony pieprz do smaku
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
5  łyżek
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
5  łyżek
Olej rzepakowy do smażenia
1  kostka
Bulion (0,5 litra) - gorący
trochę
Kwaśna śmietana 12% lub 18%
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.8 g
Wartość energetyczna
799.6 kcal
Tłuszcze
80 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić gulasz z szynki wieprzowej? Gulasz z szynki wieprzowej z papryką to świetny dodatek do placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Jest idealny na chłodne dni lub po długim wysiłku, np. górskiej wędrówce. Możesz zjeść go z tłuczonymi ziemniakami czy kaszą. To danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Do przygotowania gulaszu będzie ci potrzebne przede wszystkim mięso, nieco przypraw oraz pół litra gorącego bulionu przygotowanego z jednej kostki WINIARY.

Sprawdź nasz przepis WINIARY, jak przygotować idealny gulasz z szynki wieprzowej z warzywami. Swój aromat i smak zapewnia idealnie skomponowanym składnikom oraz przyprawie do gulaszu Winiary. Poniżej znajdziesz również listę „krok po kroku”, jak ugotować to sycące i rozgrzewające danie.

Jak przygotować gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami? Najważniejsze jest mięso –wybierz jeden kawałek tak zwanego orzecha wieprzowego (możesz użyć również na kotlety). Oczyść wieprzowinę z błonek i umyj pod bieżącą wodą. Oczyszczone mięso kroimy w kostkę, po czym obtaczamy je w mące. Tak przygotowane mięsne kostki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Idealnie usmażone mięso powinno przybrać ładny, apetyczny, złoty kolor. Gdy mięso się usmaży, przełóż je na osobny talerz a na patelni, na którym jeszcze przed chwilą smażył się gulasz, usmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki powinny być dobrze przesmażone. Dodaj przyprawy, takie jak słodka papryka, ziele angielskie czy przyprawa do gulaszu WINIARY. Na koniec na patelnię włóż z powrotem mięso i zalej je gorącym bulionem WINIARY.

Gdy gulasz będzie się dusił w bulionie, posól całość. Na razie nie dodawaj pieprzu – będzie to ostatni krok. Dodaj majeranek, który jest idealny do akcentowania mięsnego smaku "umami". Potnij suszone pomidory w paseczki i dodaj je do gulaszu wraz z ząbkiem czosnku. Tak przyprawiony gulasz powinien dusić się pod przykryciem przez godzinę lekcyjną, tj. 45 minut. Bulion powinien być często mieszany, aby się nie przypalił. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i podduś ją jeszcze kilka minut. Ostatnim krokiem w przygotowaniu bulionu jest dodanie pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, oraz szczypty soli. Jeżeli bulion jest za bardzo wodnisty, ściągnij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Całość powinna dusić się, aż mięso będzie miękkie, a bulion nabierze gęstości. Gdy mięso jest już miękkie, gulasz jest gotowy do podania. Warto obsypać go świeżą natką pietruszki. Podawany na ciepło smakuje najlepiej. Gotowe!

Sprawdź inne nasze przepisy. Na stronie WINIARY przygotowaliśmy dla ciebie wiele pysznych propozycji, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    30 min
    Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.
  • Krok 2

    50 min
    Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.
  • Krok 3

    10 min
    Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.
  • Krok 4

    5 min
    Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 1 z 4

Mięso oczyszczam z błonek, myję i osuszam. Kroję w kostkę o wielkości ok. 1 cm x 1 cm. Do większej miski wsypuję mąkę i przekładam mięso. Obtaczam każdy kawałek mięsa w mące. Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładam mięso i obsmażam kilka minut z każdej strony, na złocisto. Obsmażone mięso przekładam na talerz, a na patelnię dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażam na dużej mocy palnika wszystkie składniki. Następnie na patelnię dodaję czerwoną słodką paprykę, przyprawę do gulaszu, mielone ziele angielskie i podsmażone wcześniej mięso. Mieszam wszystko ze sobą i zalewam gorącym bulionem, aby mięso było w całości przykryte.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 2 z 4

Teraz dodaję szczyptę soli do smaku, majeranek, suszone pomidory pokrojone w paseczki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Pod przykryciem duszę składniki ok. 45 minut, często mieszając. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę duszę całość.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 3 z 4

Finalnie doprawiam danie do smaku świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, ściągam pokrywkę i odparowuję nadmiar wody. Duszę do momentu pożądanej miękkości mięsa i konsystencji sosu. Do gotowego gulaszu dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

Krok 4 z 4

Na talerze wykładam 2-3 placki ziemniaczane, polewam gulaszem, dekoruję natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz segedyński

    Gulasz segedyński

    1 godz 17 min Łatwy
  • Prosty i pyszny gulasz wołowy

    Prosty i pyszny gulasz wołowy

    1 godz 28 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu