Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Justyna Rajtczak - Tysia Gotuje | Klasyki Winiary
Tysia tysiagotuje.pl
Nazywam się Justyna, jestem autorką bloga tysiagotuje.pl, prowadzę również profile na mediach społecznościowych i zajmuję się fotografią kulinarną. W sieci działam od ponad 10 lat, dzieląc się autorskimi przepisami i poradami kulinarnymi. Uwielbiam gotowanie i kontakt z drugim człowiekiem, dlatego na przestrzeni lat pasję przekształciłam w pracę. Kiedy zorientowałam się, że moje gotowanie sprawia przyjemność nie tylko mi, ale i wszystkim wokół, postanowiłam oddać się temu bez reszty!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Średnie ziemniaki
1 
Średnia cukinia
1 
Jajko
1  łyżka
Posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek)
2  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  ząbek
Czosnek
trochę
Świeżo mielony pieprz
trochę
Sól
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
0.5  szklanka
Gęsty jogurt naturalny
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Mięta świeża
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.1 g
Wartość energetyczna
303.3 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym to klasyczny przepis z lekkim urozmaiceniem i sposób na wykorzystanie nadmiaru kupionej czy zebranej przez Ciebie cukinii. Do masy na placki możesz dodać ulubione sezonowe warzywa, uzyskując tym samym kolorowe placki warzywne. Świetnie sprawdzi się tutaj dodatek startej marchewki, dyni lub selera korzeniowego.

Aby zrobić przepyszne placki, skorzystaj z kilku naszych tipów:
  1. Lubisz cienkie i chrupiące placki? Sposób na to jest bardzo prosty. Po starciu warzyw (ziemniaków, cukinii) wystarczy je posolić, a następnie odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie warzywa puszczą wodę / sok. Następnie warzywa umieszczamy na sitku i porządnie odciskamy nadmiar wody. Tak przygotowana masa warzywna jest idealną bazą do placków.
  2. Jeżeli chcemy uzyskać maksymalnie chrupiące placki, polecam zamiast klasycznego starcia na miałko, zrobić to na tarce o grubych oczkach.
  3. Po usmażeniu placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Żeby placki prezentowały się apetycznie na talerzu, ja nie obieram skórki z cukinii. W przypadku młodej i nieprzerośniętej cukinii jest to nawet niewskazane, żeby obierać ją ze skórki.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    40 min
    Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po starciu posól całość, sól przyspieszy wydzielanie soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut. Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj pozostałe składniki - jajko, posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz i sól do smaku. Następnie wymieszaj całość z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca się.
  • Krok 2

    20 min
    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.
  • Krok 3

    5 min
    W między czasie przygotowuj dip. Jogurt naturalny połącz z majonezem, dodaj do smaku sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 1 z 3

Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po starciu posól całość, sól przyspieszy wydzielanie soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut. Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj pozostałe składniki - jajko, posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz i sól do smaku. Następnie wymieszaj całość z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca się.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 2 z 3

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 3 z 3

W między czasie przygotowuj dip. Jogurt naturalny połącz z majonezem, dodaj do smaku sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    Placki ziemniaczane z żółtym serem i pieczarkami

    1 godz 12 min Łatwy
  • Przepis na placki ziemniaczane

    Przepis na placki ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Placki z kabaczka

    Placki z kabaczka

    35 min Łatwy
  • Placki z kaszy manny

    Placki z kaszy manny

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu