Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

0
1 godz 5 min
Łatwy
Tysia tysiagotuje.pl
Nazywam się Justyna, jestem autorką bloga tysiagotuje.pl, prowadzę również profile na mediach społecznościowych i zajmuję się fotografią kulinarną. W sieci działam od ponad 10 lat, dzieląc się autorskimi przepisami i poradami kulinarnymi. Uwielbiam gotowanie i kontakt z drugim człowiekiem, dlatego na przestrzeni lat pasję przekształciłam w pracę. Kiedy zorientowałam się, że moje gotowanie sprawia przyjemność nie tylko mi, ale i wszystkim wokół, postanowiłam oddać się temu bez reszty!
Dodaj do My Menu Plan

Warianty przepisu

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Średnie ziemniaki
1 
Średnia cukinia
1 
Jajko
1  łyżka
Posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek)
2  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  ząbek
trochę
Świeżo mielony pieprz
trochę
Sól
trochę
Olej rzepakowy do smażenia
0.5  szklanka
Gęsty jogurt naturalny
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżka
Posiekana mięta
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.93 g
Węglowodany
38.17 g
Tłuszcze
13.27 g
Wartość energetyczna
303.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
40 min
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po starciu posól całość, sól przyspieszy wydzielanie soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut. Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj pozostałe składniki - jajko, posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz i sól do smaku. Następnie wymieszaj całość z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca się.
Krok 2
20 min
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.
Krok 3
5 min
W między czasie przygotowuj dip. Jogurt naturalny połącz z majonezem, dodaj do smaku sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 1 z 3

Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po starciu posól całość, sól przyspieszy wydzielanie soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut. Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj pozostałe składniki - jajko, posiekaną zieleninę, czosnek, pieprz i sól do smaku. Następnie wymieszaj całość z taką ilością mąki, żeby masa była gęsta - nie powinna być lejąca się.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 2 z 3

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

Krok 3 z 3

W między czasie przygotowuj dip. Jogurt naturalny połącz z majonezem, dodaj do smaku sok z cytryny, posiekaną świeżą miętę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym to klasyczny przepis z lekkim urozmaiceniem i sposób na wykorzystanie nadmiaru kupionej czy zebranej przez Ciebie cukinii. Do masy na placki możesz dodać ulubione sezonowe warzywa, uzyskując tym samym kolorowe placki warzywne. Świetnie sprawdzi się tutaj dodatek startej marchewki, dyni lub selera korzeniowego.

Aby zrobić przepyszne placki, skorzystaj z kilku naszych tipów:
  1. Lubisz cienkie i chrupiące placki? Sposób na to jest bardzo prosty. Po starciu warzyw (ziemniaków, cukinii) wystarczy je posolić, a następnie odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie warzywa puszczą wodę / sok. Następnie warzywa umieszczamy na sitku i porządnie odciskamy nadmiar wody. Tak przygotowana masa warzywna jest idealną bazą do placków.
  2. Jeżeli chcemy uzyskać maksymalnie chrupiące placki, polecam zamiast klasycznego starcia na miałko, zrobić to na tarce o grubych oczkach.
  3. Po usmażeniu placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Żeby placki prezentowały się apetycznie na talerzu, ja nie obieram skórki z cukinii. W przypadku młodej i nieprzerośniętej cukinii jest to nawet niewskazane, żeby obierać ją ze skórki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.9g / 12%
Węglowodany
38.2g / 49%
Tłuszcze
13.3g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika