Botwinka z ziemniakami
90min
Łatwy
700 g
Botwinka
3
Buraki
2
Udo kurczaka
4 ząbków
Czosnek
3 kulek
Ziele angielskie całe
3
Liść laurowy
200 ml
Śmietana 30%
1 kg
Ziemniaki
1 łyżka
Masło
1 łyżka
.
Wartości odżywcze
Białko
14.62 g
Węglowodany
32.2 g
Tłuszcze
17.61 g
Wartość energetyczna
333.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Do garnka wkładamy udka umyte i pokrojone do tego ziele i listek i łyżkę bulionu Winiary.
Krok 2
30 min
Buraczki gotujemy.
Krok 3
10 min
Buraczki obieramy, mielimy i takie dodajemy do zupy razem z 3 ząbkami czosnku sprasowanego.
Krok 4
15 min
Gotujemy aż mięso zmięknie .
Krok 5
10 min
Dopiero wtedy dodajemy botwinkę, chwilę gotujemy i zalewamy śmietaną 30%.
Krok 6
15 min
W tym samym czasie gotujemy ziemniaki osobno.
Krok 7
5 min
Po ugotowaniu ugniatamy z odrobiną masełka i łyżką do lodów robimy kulki na talerz i zalewamy botwinką. Smacznego.
Kiedy zaczynają się upały i przy garach nie chcę się stać wiem to po sobie i robię szybkie letnie zupy wtedy . Taką własnie jak botwinka .
Komentarze 0