Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Do mrożenia najlepiej nadają się grzyby o zwartej strukturze, np. prawdziwki, podgrzybki, kurki, kanie czy rydze.

Grzyby oczyść z pozostałości ściółki i igliwia, odetnij grzybnie i ew. przetrzyj je wilgotną szmatką. Nie myj grzybów w wodzie, gdyż wchłoną wodę i zamrożą się w postaci bryłki lodu. Grzyby podziel na mniejsze partie i zamrażaj w woreczkach strunowych lub małych pudełkach.

Jeśli chodzi o kurki, to akurat te grzyby warto przed zamrożeniem zblanszować we wrzątku, ponieważ zapobiegnie to gorzknięciu grzybów.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty