Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jeśli masz już wybrany gatunek grzybów do suszenia, to teraz musisz je odpowiednio przygotować.

Przede wszystkim oczyść grzyby z resztek ściółki i igliwia – zrób to za pomocą szorstkiej szmatki lub delikatnie zwilżonej gąbki. Nie zanurzaj grzybów w wodzie, ponieważ dodatkowo napęcznieją, co przedłuży proces suszenia.

Oczyszczone grzyby krój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, nie cieńsze, ponieważ grzyby podczas suszenia tracą swoją objętość, a zbyt cienkie plastry skurczyłyby się za bardzo. Kapelusze odcinaj od trzonków i każdą część pokrój osobno. Tak przygotowane grzyby susz na wybrany przez siebie sposób. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty