Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurki to grzyby blaszkowe, które wymagają naprawdę dobrego oczyszczenia z pisaku, ściółki i resztek igliwia.

Możesz oczyszczać kurki na sucho za pomocą pędzelka i małego nożyka, jednak metoda ta będzie bardzo pracochłonna, gdy w koszyku masz kilogramem drobnych grzybków.

W takim przypadku włóż kurki do miseczki, zasyp płaską łyżką soli i zalej bardzo ciepłą, ale niewrzącą wodą. Po delikatnym wymieszaniu soli odczekaj 2-3 minuty, aż kurki wypłyną na powierzchnię, a piasek i inne zabrudzenia opadną na dno. Czynność powtarzaj do uzyskania czystych grzybów.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty