Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa gulaszowa z łopatki

Zupa gulaszowa z łopatki

(0)
1 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Łopatka wieprzowa
2  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
700  ml
Wywar mięsny lub warzywny (opcjonalnie)
0.5 
Duża cebula
1.5 
Kolorowa papryka
1 
Ziemniaki
0.5  łyżka
Przecier pomidorowy
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
trochę
Sól i pieprz
0.5  pęczek
Natka pietruszki do przybrania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.07 g
Węglowodany
10.49 g
Tłuszcze
14.04 g
Wartość energetyczna
333.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa z łopatki. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.

Przygotowanie

108 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.
  • Krok 2

    2 min
    Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 5

    60 min
    Do garnka dodaj 2 łyżki bulionu wołowego WINIARY z 700 ml wody przygotowanego wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli masz swój wywar - dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY wprost do wywaru. Zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.
  • Krok 6

    30 min
    Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podawaj z natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 1 z 7

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 2 z 7

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 3 z 7

Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 4 z 7

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 5 z 7

Do garnka dodaj 2 łyżki bulionu wołowego WINIARY z 700 ml wody przygotowanego wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli masz swój wywar - dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY wprost do wywaru. Zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 6 z 7

Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 7 z 7

Zupę podawaj z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Cygański garnek

    Cygański garnek

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu