Zupa gulaszowa z łopatki
1 godz 48 min
Łatwy
1
kg
Łopatka wieprzowa
1.5
l
Wywar mięsny lub warzywny
1
Duża cebula
3
Kolorowa papryka
3
Ziemniaki
1
łyżka
Przecier pomidorowy
2
łyżek
Oliwa z oliwek
2
łyżeczek
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Ostra papryka
1
łyżeczka
Wędzona papryka
trochę
Sól i pieprz
1
pęczek
Natka pietruszki do przybrania
.
Wartości odżywcze
Białko
35.83 g
Węglowodany
12.32 g
Tłuszcze
17.18 g
Wartość energetyczna
348.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
108 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.
Krok 2
2 min
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 4
5 min
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
Krok 5
60 min
Wlej do garnka bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.
Krok 6
30 min
Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Krok 7
1 min
Zupę podawaj z natką pietruszki.
Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa z łopatki. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.
Komentarze 0