Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z łopatki

0
1 godz 48 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Łopatka wieprzowa
1.5  l
Wywar mięsny lub warzywny
1 
Duża cebula
3 
Kolorowa papryka
3 
Ziemniaki
1  łyżka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżeczek
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka pietruszki do przybrania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.83 g
Węglowodany
12.32 g
Tłuszcze
17.18 g
Wartość energetyczna
348.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

108 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.
Krok 2
2 min
Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 4
5 min
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
Krok 5
60 min
Wlej do garnka bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.
Krok 6
30 min
Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Krok 7
1 min
Zupę podawaj z natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 1 z 7

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 2 z 7

Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 3 z 7

Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 4 z 7

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 5 z 7

Wlej do garnka bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 6 z 7

Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Zupa gulaszowa z łopatki

Krok 7 z 7

Zupę podawaj z natką pietruszki.

Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa z łopatki. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika