Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym
Dodaj do CookBook

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Makaron tagliatelle
2  łyżek
Oliwa z oliwek
400  g
Świeże grzyby leśne
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
1  ząbek
Czosnek
20  g
Tarty parmezan
1  łyżka
Masło
1  łodyga
Pietruszka
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
101.2 g
Wartość energetyczna
764.2 kcal
Tłuszcze
25.9 g
Białko
31.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tagliatelle z grzybami - spełnienie marzeń każdego miłośnika makaronów, nawet jeśli nie jest to spaghetti bolognese. Kremowy sos, dodatek grzybów, a także mięciutki makaron to idealne połączenie na każdą porę roku. Może ciężko będzie w to uwierzyć, ale przepis ten - przynajmniej jego cześć - nawiązuje do tradycyjnego dania kuchni włoskiej. To właśnie w słonecznej Italii królują różne rodzaje makaronów, choć faktem jest to, że nie są one serwowane z gęstymi, kalorycznymi sosami. Makaron tagliatelle znacznie różni się od klasycznego spaghetti. Są to szerokie i długie wstążki makaronu, które często we włoskich restauracjach przygotowane są ręcznie, zgodnie z "domowymi" przepisami. Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym to nieco swobodniejsza interpretacja przepisu z Włoch Gęsty kremowy sos jednak skutecznie to danie wzbogaca i sprawia, że staje się bardziej pożywne.

Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym - danie na każdą okazję


Jeśli nie mamy aktualnie pomysłu na obiad, a być może szukamy dania, które możemy przygotować w prosty i szybki sposób, to tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym sprawdzi się tu idealnie. Jest to przepis tak prosty, że poradzimy sobie z nim nawet bez większych zdolności kulinarnych. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a grzybki podsmażamy i mieszamy. Tylko tyle wystarczy, by tagliatelle z grzybami znalazło się na naszym talerzu. Dodatkowo danie to jest na tyle uniwersalne, że świetnie sprawdzi się ono na dosłownie każdą okazję. Możemy zaserwować je nie tylko w formie rodzinnego obiadu, ale także przygotować je na kolację lub uroczyste przyjęcie, które organizujemy w domu. Unikalny smak, zapach oraz konsystencja sprawią, że takie danie podbije kubki smakowe wszystkich, zebranych gości.

Tagliatelle z grzybami - jak można je urozmaicić?


Tagliatelle z grzybami to danie, które samo w sobie jest smaczne i kompletne. Jednocześnie jesteśmy mamy ochotę na to, by nieco zmodyfikować przepis, wówczas możemy się na to zdecydować. W przypadku, kiedy brakuje nam dodatku mięsa, możemy do sosu dodać podsmażone kawałeczki kurczaka. Świetnie skomponują się one z grzybowym aromatem. Dodatkowo możemy posypać makaron startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. Ziołowe przyprawy dodatkowo podbiją smak i zapach. Nie potrzebujemy w tym momencie żadnych, innych dodatków. Tagliatelle z pieczarkami w sosie śmietanowym z pewnością podbije nasze kubki smakowe i sprawi, że poprosimy o dokładkę. Jeśli mamy na to ochotę, możemy także przygotować tagliatelle w sosie łososiowo śmietanowym, które jest alternatywną interpretację tego przepisu.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Grzyby umyj, oczyść i pokrój w plastry, czosnek pokrój w plasterki.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż na niej czosnek.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj grzyby i dopraw solą i pieprzem. Wlej rosół drobiowy Winiary, przygotowany wg przepisu na opakowaniu.
  • Krok 4

    20 min
    Smaż grzyby, aż zmiękną, a sos się zredukuje. Na koniec dodaj masło.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 6

    10 min
    Odcedź tagliatelle i wymieszaj je na patelni z sosem grzybowym.
  • Krok 7

    5 min
    Dopraw do smaku posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem i udekoruj wiórkami parmezanu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu