Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym
113min
Łatwy
1 kostka
1 opakowanie
170 g
Kasza kukurydziana
1 łyżka
Masło
150 g
Ser parmezan
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Suszone grzyby
.
Wartości odżywcze
Białko
20.02 g
Węglowodany
33.49 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
417.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
113 min
Krok 1
3 min
Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)
Krok 2
30 min
Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.
Krok 3
5 min
Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.
Krok 4
5 min
Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.
Krok 5
60 min
Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 6
5 min
Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.
Krok 7
5 min
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.
Polenta to tradycyjna włoska potrawa, kiedyś sporządzana z mąki kasztanowej – obecnie często przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polentę podaje się z wybranym rodzajem sera i gęstym sosem. My proponujemy przepis na polentę z Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY i parmezanem. Możesz ją podać na ciepło – rumieniąc ją na patelni grillowej – lub na zimno. Nie zapomnij także o świeżych lub suszonych grzybach!
Komentarze 0