Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
WINIARY Sos pieczarkowy
170  g
Kasza kukurydziana
1  łyżka
Masło
150  g
Ser parmezan
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Suszone grzyby

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.02 g
Węglowodany
33.49 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
417.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
3 min
Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)
Krok 2
30 min
Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.
Krok 3
5 min
Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.
Krok 4
5 min
Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.
Krok 5
60 min
Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 6
5 min
Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.
Krok 7
5 min
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.
Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 1 z 7

Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 2 z 7

Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 3 z 7

Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 4 z 7

Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 5 z 7

Schłodź w lodówce przez godzinę.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 6 z 7

Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 7 z 7

Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.

Polenta to tradycyjna włoska potrawa, kiedyś sporządzana z mąki kasztanowej – obecnie często przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polentę podaje się z wybranym rodzajem sera i gęstym sosem. My proponujemy przepis na polentę z Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY i parmezanem. Możesz ją podać na ciepło – rumieniąc ją na patelni grillowej – lub na zimno. Nie zapomnij także o świeżych lub suszonych grzybach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20g / 19%
Węglowodany
33.5g / 33%
Tłuszcze
22.4g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha