Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

0
113 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

170 g
Kasza kukurydziana
1 łyżka
Masło
150 g
Ser parmezan
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Suszone grzyby

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.49 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
417.13 kcal
Białko
20.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
3 min
Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)
Krok 2
30 min
Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.
Krok 3
5 min
Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.
Krok 4
5 min
Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.
Krok 5
60 min
Schłodź w lodówce przez godzinę.
Krok 6
5 min
Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.
Krok 7
5 min
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.
Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 1 z 7

Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 2 z 7

Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 3 z 7

Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 4 z 7

Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 5 z 7

Schłodź w lodówce przez godzinę.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 6 z 7

Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.

Polenta - kasza kukurydziana z sosem grzybowym

Krok 7 z 7

Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.

Polenta to tradycyjna włoska potrawa, kiedyś sporządzana z mąki kasztanowej – obecnie często przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polentę podaje się z wybranym rodzajem sera i gęstym sosem. My proponujemy przepis na polentę z Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY i parmezanem. Możesz ją podać na ciepło – rumieniąc ją na patelni grillowej – lub na zimno. Nie zapomnij także o świeżych lub suszonych grzybach!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika