Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

0
64 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Kurki
250 g
Dynia
200 g
Makaron tagliatelle
0.5 łyżka
Masło
0.5 łyżka
Oliwa z oliwek
0.5 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
0.33 szklanka
Śmietana 30%
1 łyżka
Tymianek świeży
1 trochę
Rozmaryn świeży
4 łyżek
Parmezan tarty
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
312.46 kcal
Węglowodany
36.83 g
Białko
10.2 g
Tłuszcze
13.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
Krok 2
10 min
Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.
Krok 3
10 min
Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimną wodą.
Krok 4
5 min
Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową.
Krok 5
15 min
Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.
Krok 6
3 min
Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę, aż sos zgęstnieje.
Krok 7
5 min
Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka, a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj, aż dynia będzie miękka.
Krok 8
5 min
Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.
Krok 9
1 min
Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.
Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 1 z 9

Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 2 z 9

Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę, ok. 1 cm.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 3 z 9

Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie, odsącz i przelej zimną wodą.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 4 z 9

Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę (około 2 minuty), pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Dodaj dynię i pokruszoną kostkę bulionową.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 5 z 9

Smaż przez około 7-10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie miękka. Dodaj grzyby, tymianek i smaż dalej przez około 3 minuty. Wlej śmietankę, zagotuj.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 6 z 9

Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około minutę, aż sos zgęstnieje.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 7 z 9

Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka, a sos będzie już odpowiednio gęsty, podlej odrobiną wody, przykryj patelnię pokrywą i dalej gotuj, aż dynia będzie miękka.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 8 z 9

Odcedzony makaron włóż z powrotem do garnka, skrop oliwą, wymieszaj i przełóż na patelnię do sosu.

Makaron z dynią, czosnkiem i grzybami

Krok 9 z 9

Rozłóż na talerze, posyp parmezanem i udekoruj rozmarynem.

Kolorowy, jesienny obiad z patelni dla całej rodziny, czyli makaron z dynią, czosnkiem i grzybami. Makaron z dynią można przyrządzić z dodatkiem świeżych lub mrożonych borowików, podgrzybków albo kurek, które dodajemy do kawałków dyni, podsmażanej z cebulą, czosnkiem oraz kostką Bulionu warzywnego WINIARY i świeżym tymiankiem. Dyniowo-grzybowy sos doprawiamy słodką śmietanką i podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Makaron z dynią, grzybami i czosnkiem posypujemy rozmarynem i tartym parmezanem.


Spróbuj także innych dań z grzybami >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika