Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
2 
Jajko
1 szczypta
Sól
1 łyżka
Masło
300 ml
Mleko
2 łyżek
Ser parmezan
0.5 łyżeczka
Proszek do pieczenia
3 łyżek
Natka pietruszki
1 
Pierś Z Kurczaka
1 trochę
Pieprz
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 łyżeczka
Papryka wędzona
5 łyżek
Olej rzepakowy
1 
Cebula
2 łyżek
Ocet winny
1 trochę
Koperek Świeży
1 trochę
Sałata
1 
Cebula
8 
Pomidory
1 
Ogórek
4 
Jajko
2 łyżek
Ocet
1 trochę
Ser parmezan
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.67 g
Białko
23.25 g
Tłuszcze
24.17 g
Wartość energetyczna
445.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
80 min
Pierś z kurczaka przełóż do miski, dodaj cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś usmaż na patelni, a jak przestygnie pokrój w plastry.
Krok 2
30 min
Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przełóż do miski i połącz mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaj natkę. Gofry upiecz na złoty kolor w gofrownicy wysmarowanej olejem.
Krok 3
20 min
Gofra polej sosem, połóż liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotuj dwa litry wody, dodaj ocet i sól. Do gotującej wody wbij jajka i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podawaj z jajkiem w koszulce, polej sosem ziołowym, posyp parmezanem, przykryj drugim gofrem.
Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Krok 1 z 3

Pierś z kurczaka przełóż do miski, dodaj cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś usmaż na patelni, a jak przestygnie pokrój w plastry.

Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Krok 2 z 3

Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przełóż do miski i połącz mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaj natkę. Gofry upiecz na złoty kolor w gofrownicy wysmarowanej olejem.

Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem

Krok 3 z 3

Gofra polej sosem, połóż liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotuj dwa litry wody, dodaj ocet i sól. Do gotującej wody wbij jajka i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podawaj z jajkiem w koszulce, polej sosem ziołowym, posyp parmezanem, przykryj drugim gofrem.

Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym Sosem ziołowym WINIARY. Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można serwować nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę.



Zwycięski przepis miesiąca Magdaleny Kaczmarek https://wesolakuchnia.blogspot.com
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika