Pesto z czosnku niedźwiedziego
14min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
14 min
Krok 1
5 min
Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
Krok 2
2 min
Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.
Krok 3
5 min
Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 4
1 min
Całość dopraw solą.
Krok 5
1 min
Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.
Jesteś fanką włoskiej kuchni? Koniecznie wypróbuj domowej roboty pesto z czosnku niedźwiedziego. Tę apetycznie zieloną pastę możesz w każdej chwili wykorzystać jako sos do makaronu lub jako dodatek do grzanek. W połączeniu z łyżeczką majonezu lub bardziej dietetycznego jogurtu, w kilka sekund może przeobrazić się w dip, który śmiało podawaj swoim gościom podczas spotkania przy grillu.
Kremowa konsystencja idealnie łączy makaron i podkreśla smak mięs. Jego wielofunkcyjność czyni pesto niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, dlatego warto przygotować go więcej i zawsze mieć pod ręką.
Ten sos to zdrowy i pyszny dodatek do makaronu, ale wymieszany z jogurtem może stanowić doskonały dip do dań z grilla. Można nim też posmarować kanapkę - warto więc zrobić go więcej, nie tylko 5 słoiczków :)
Kremowa konsystencja idealnie łączy makaron i podkreśla smak mięs. Jego wielofunkcyjność czyni pesto niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, dlatego warto przygotować go więcej i zawsze mieć pod ręką.
Ten sos to zdrowy i pyszny dodatek do makaronu, ale wymieszany z jogurtem może stanowić doskonały dip do dań z grilla. Można nim też posmarować kanapkę - warto więc zrobić go więcej, nie tylko 5 słoiczków :)
Komentarze 0