Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Dodaj do CookBook

Pesto z czosnku niedźwiedziego

(0)
14 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Czosnek niedźwiedzi
50  g
Starty parmezan
50  g
Orzechy pinii
50  ml
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.6 g
Wartość energetyczna
161.3 kcal
Tłuszcze
15.7 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesteś fanką włoskiej kuchni? Koniecznie wypróbuj domowej roboty pesto z czosnku niedźwiedziego. Tę apetycznie zieloną pastę możesz w każdej chwili wykorzystać jako sos do makaronu lub jako dodatek do grzanek. W połączeniu z łyżeczką majonezu lub bardziej dietetycznego jogurtu, w kilka sekund może przeobrazić się w dip, który śmiało podawaj swoim gościom podczas spotkania przy grillu.

Kremowa konsystencja idealnie łączy makaron i podkreśla smak mięs. Jego wielofunkcyjność czyni pesto niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, dlatego warto przygotować go więcej i zawsze mieć pod ręką.

Ten sos to zdrowy i pyszny dodatek do makaronu, ale wymieszany z jogurtem może stanowić doskonały dip do dań z grilla. Można nim też posmarować kanapkę - warto więc zrobić go więcej, nie tylko 5 słoiczków :)

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    5 min
    Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
  • Krok 2

    2 min
    Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.
  • Krok 3

    5 min
    Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Krok 4

    1 min
    Całość dopraw solą.
  • Krok 5

    1 min
    Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 1 z 5

Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 2 z 5

Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 3 z 5

Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 4 z 5

Całość dopraw solą.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 5 z 5

Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pesto z makaronem i boczkiem

    Pesto z makaronem i boczkiem

    30 min Łatwy
  • Makaron z pesto z pietruszki

    Makaron z pesto z pietruszki

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Pesto z rukoli

    Pesto z rukoli

    9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu