Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

0
14 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 szklanek
Czosnek niedźwiedzi
100 g
Starty parmezan
70 g
Orzechy pinii
100 ml
Oliwa
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

14 min
Krok 1
5 min
Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
Krok 2
2 min
Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.
Krok 3
5 min
Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 4
1 min
Całość dopraw solą.
Krok 5
1 min
Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 1 z 5

Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 2 z 5

Posiekane liście wrzuć dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziesz się goryczy), odcedź.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 3 z 5

Zmiksuj blenderem dodając starty parmezan, orzechy (możesz je zastąpić słonecznikiem) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 4 z 5

Całość dopraw solą.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krok 5 z 5

Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce.

Jesteś fanką włoskiej kuchni? Koniecznie wypróbuj domowej roboty pesto z czosnku niedźwiedziego. Tę apetycznie zieloną pastę możesz w każdej chwili wykorzystać jako sos do makaronu lub jako dodatek do grzanek. W połączeniu z łyżeczką majonezu lub bardziej dietetycznego jogurtu, w kilka sekund może przeobrazić się w dip, który śmiało podawaj swoim gościom podczas spotkania przy grillu.

Kremowa konsystencja idealnie łączy makaron i podkreśla smak mięs. Jego wielofunkcyjność czyni pesto niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, dlatego warto przygotować go więcej i zawsze mieć pod ręką.

Ten sos to zdrowy i pyszny dodatek do makaronu, ale wymieszany z jogurtem może stanowić doskonały dip do dań z grilla. Można nim też posmarować kanapkę - warto więc zrobić go więcej, nie tylko 5 słoiczków :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika