Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

(0)
2 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
12 
Pomidory
4  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa
1  szczypta
Sól morska ziołowa do smaku
1  szczypta
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1  łyżka
Ocet balsamiczny
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
350  ml
Woda
3  łyżek
Pesto bazyliowe
1 
Cebula Biała
6  liści
Świeża bazylia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.35 g
Węglowodany
16.11 g
Tłuszcze
2.99 g
Wartość energetyczna
98.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Myślę, że nie jest tajemnicą, że mam niemałą słabość do zupy pomidorowej. Ale nigdy dotąd nie ugotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Byłam zachwycona domowym przecierem pomidorowym i smakiem pomidorówki ugotowanej na bazie tego przecieru, ale teraz mam dylemat, bo zupa z pieczonych pomidorów smakuje równie świetnie.

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    8 min
    Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • Krok 2

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • Krok 3

    5 min
    Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
  • Krok 4

    40 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
  • Krok 5

    40 min
    Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
  • Krok 6

    6 min
    Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.
  • Krok 7

    10 min
    Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.
  • Krok 8

    5 min
    Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.
  • Krok 9

    2 min
    Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.
  • Krok 10

    4 min
    Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Krok 11

    1 min
    Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 1 z 11

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 2 z 11

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 3 z 11

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 4 z 11

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 5 z 11

Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 6 z 11

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 7 z 11

Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 8 z 11

Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 9 z 11

Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 10 z 11

Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Krok 11 z 11

Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    2 godz 15 min Trudny
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu