
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
1 minKrok 3
5 minKrok 4
40 minKrok 5
40 minKrok 6
6 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 9
2 minKrok 10
4 minKrok 11
1 min
Krok 1 z 11
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.

Krok 2 z 11
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Krok 3 z 11
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.

Krok 4 z 11
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Krok 5 z 11
Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.

Krok 6 z 11
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.

Krok 7 z 11
Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.

Krok 8 z 11
Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.

Krok 9 z 11
Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.

Krok 10 z 11
Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 11 z 11
Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0