Pory pod beszamelem
48min
Łatwy
1
kostka
1
Por
1
szklanka
Mleko
3
łyżek
Masło
2
łyżek
Mąka
100
g
Ser parmezan
trochę
Gałka muszkatołowa
.
Wartości odżywcze
Białko
13.61 g
Węglowodany
10.85 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
269.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
3 min
Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
Krok 2
10 min
Gotuj przez 10 minut, osącz.
Krok 3
2 min
Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
Krok 4
3 min
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
Krok 5
3 min
Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
Krok 6
2 min
Dopraw gałką muszkatołową.
Krok 7
5 min
Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Krok 8
20 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.
Komentarze 0