Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pory pod beszamelem

Pory pod beszamelem

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1 
Por
1  szklanka
Mleko
3  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka
100  g
Ser parmezan
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.61 g
Węglowodany
10.85 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
269.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
  • Krok 2

    10 min
    Gotuj przez 10 minut, osącz.
  • Krok 3

    2 min
    Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
  • Krok 4

    3 min
    Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
  • Krok 5

    3 min
    Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
  • Krok 6

    2 min
    Dopraw gałką muszkatołową.
  • Krok 7

    5 min
    Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
  • Krok 8

    20 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Pory pod beszamelem

Krok 1 z 8

Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.

Pory pod beszamelem

Krok 2 z 8

Gotuj przez 10 minut, osącz.

Pory pod beszamelem

Krok 3 z 8

Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.

Pory pod beszamelem

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.

Pory pod beszamelem

Krok 5 z 8

Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.

Pory pod beszamelem

Krok 6 z 8

Dopraw gałką muszkatołową.

Pory pod beszamelem

Krok 7 z 8

Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.

Pory pod beszamelem

Krok 8 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kanapki
  • Karnawał
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pomidorowa zupa krem

    Pomidorowa zupa krem

    40 min Łatwy
  • Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu