Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pory pod beszamelem

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1 
Por
1  szklanka
Mleko
3  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka
100  g
Ser parmezan
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.61 g
Węglowodany
10.85 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
269.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
  • Krok 2

    10 min
    Gotuj przez 10 minut, osącz.
  • Krok 3

    2 min
    Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
  • Krok 4

    3 min
    Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
  • Krok 5

    3 min
    Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
  • Krok 6

    2 min
    Dopraw gałką muszkatołową.
  • Krok 7

    5 min
    Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
  • Krok 8

    20 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Pory pod beszamelem

Krok 1 z 8

Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.

Pory pod beszamelem

Krok 2 z 8

Gotuj przez 10 minut, osącz.

Pory pod beszamelem

Krok 3 z 8

Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.

Pory pod beszamelem

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.

Pory pod beszamelem

Krok 5 z 8

Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.

Pory pod beszamelem

Krok 6 z 8

Dopraw gałką muszkatołową.

Pory pod beszamelem

Krok 7 z 8

Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.

Pory pod beszamelem

Krok 8 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kanapki
  • Karnawał
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pomidorowa zupa krem

    40 min Łatwy
  • Kalafior zapiekany z warzywami

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu