Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pory pod beszamelem

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Por
1 szklanka
Mleko
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Mąka
100 g
Ser parmezan
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.85 g
Wartość energetyczna
269.58 kcal
Tłuszcze
19.43 g
Białko
13.61 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
Krok 2
10 min
Gotuj przez 10 minut, osącz.
Krok 3
2 min
Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
Krok 4
3 min
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
Krok 5
3 min
Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
Krok 6
2 min
Dopraw gałką muszkatołową.
Krok 7
5 min
Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Krok 8
20 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Pory pod beszamelem

Krok 1 z 8

Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.

Pory pod beszamelem

Krok 2 z 8

Gotuj przez 10 minut, osącz.

Pory pod beszamelem

Krok 3 z 8

Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.

Pory pod beszamelem

Krok 4 z 8

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.

Pory pod beszamelem

Krok 5 z 8

Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.

Pory pod beszamelem

Krok 6 z 8

Dopraw gałką muszkatołową.

Pory pod beszamelem

Krok 7 z 8

Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.

Pory pod beszamelem

Krok 8 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.

Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika