Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.
Przygotowanie
48 min
Krok 1
3 min
Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
Krok 2
10 min
Gotuj przez 10 minut, osącz.
Krok 3
2 min
Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
Krok 4
3 min
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
Krok 5
3 min
Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
Krok 6
2 min
Dopraw gałką muszkatołową.
Krok 7
5 min
Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Krok 8
20 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Krok 1
z
8
Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
Krok 2
z
8
Gotuj przez 10 minut, osącz.
Krok 3
z
8
Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
Krok 4
z
8
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
Krok 5
z
8
Rozprowadź z mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
Krok 6
z
8
Dopraw gałką muszkatołową.
Krok 7
z
8
Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp tartym parmezanem.
Krok 8
z
8
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0