Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Suflet serowy
Dodaj do CookBook

Suflet serowy

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szklanka
Mleko
4 
Jajko
100  g
Śmietana 18%
trochę
Pieprz i sól
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szklanka
Parmezan tarty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.5 g
Wartość energetyczna
366.3 kcal
Tłuszcze
26.7 g
Białko
21.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Suflet serowy zdobył uznanie wśród wielu miłośników francuskiej kuchni i fanów finezyjnych potraw. Jest on uznawany za jeden z trudniejszych wypieków, ale efekt końcowy zdecydowanie jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Już teraz możesz przygotować serowy suflet w swoim domu. Sprawdź się, jak to zrobić.


Suflet serowy – delikatność i wyjątkowy smak w jednym

Suflet to rodzaj lekkiego, puszystego wypieku, który najlepiej smakuje na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Suflety przygotowuje się na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. My dziś mamy dla Ciebie wytrawny suflet serowy – przepis znajdziesz poniżej.


Za delikatność sufletu odpowiadają dobrze ubite białka. Masa jajeczna z dodatkiem mąki, śmietany i aromatycznych przypraw to główne składniki. Nie możemy też zapomnieć o serze – my wybraliśmy parmezan. Taka kompozycja składników sprawia, że smak sufletu serowego jest zarówno delikatny, jak i bogaty, a tekstura - lekka i puszysta. Gotową masę pieczemy w niewielkich naczyniach (kokilkach), aż do momentu, gdy suflet będzie wyrośnięty i rumiany. Suflety serwujemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. To będzie prawdziwa uczta. Smacznego!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Na patelni rozgrzej masło, stopniowo dodawaj mąkę pszenną, aż będzie złocista. Dodaj mleko, ciągle mieszając. Dodać ubite żółtka z śmietaną, solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i serem. Ostudź.
  • Krok 2

    10 min
    W mikserze ubij białka i delikatnie połącz je z masą serową. Masę umieść w formie do sufletu (o średnicy około 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.
  • Krok 3

    30 min
    Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte i złociste.
Suflet serowy

Krok 1 z 3

Na patelni rozgrzej masło, stopniowo dodawaj mąkę pszenną, aż będzie złocista. Dodaj mleko, ciągle mieszając. Dodać ubite żółtka z śmietaną, solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i serem. Ostudź.

Suflet serowy

Krok 2 z 3

W mikserze ubij białka i delikatnie połącz je z masą serową. Masę umieść w formie do sufletu (o średnicy około 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.

Suflet serowy

Krok 3 z 3

Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte i złociste.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu