Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rigatoni z bakłażanem alla norma
Dodaj do CookBook

Rigatoni z bakłażanem alla norma

(1)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Spaghetti WINIARY
200  g
Makaron, np. rigatoni
1 
Mały bakłażan
3  ząbków
Czosnek
30  g
Ser peccorino lub parmezan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Świeża bazylia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
116.1 g
Wartość energetyczna
750.3 kcal
Tłuszcze
20.6 g
Białko
23.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzywa duszone czy pieczone w oliwie oraz gęste zawiesiste sosy na bazie pomidorów i bakłażanów to smak charakterystyczny dla Sycylii. Pasta alla norma jest też jednym z klasycznych włoskich dań. Bakłażan jest tu nieodzowny. Gotowy jest wtedy, gdy stanie się miękki i rumiany, a jego skórka przypieczona - wydobędziesz w ten sposób 100% jego smaku. Choć dania sycylijskie wydają się czasochłonne, przygotowanie rigatoni z bakłażanem alla norma zajmie Ci do 30 minut. Do dania świetnie będzie pasować lampka czerwonego wina. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    20 min
    Czosnek posiekaj. Bakłażan pokrój w kostkę, a następnie usmaż go na rozgrzanej patelni z oliwą. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż ok. 5-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Kiedy bakłażan będzie już miękki i rumiany, dodaj sos i gotuj całość ok. 10 minut na małej mocy. Sos dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną bazylię.
  • Krok 2

    8 min
    W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
  • Krok 3

    2 min
    Podawaj posypane serem pecorino i bazylią.
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 1 z 3

Czosnek posiekaj. Bakłażan pokrój w kostkę, a następnie usmaż go na rozgrzanej patelni z oliwą. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż ok. 5-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Kiedy bakłażan będzie już miękki i rumiany, dodaj sos i gotuj całość ok. 10 minut na małej mocy. Sos dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną bazylię.

Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 2 z 3

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem pecorino i bazylią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

tst users

test comment
Anonim (niezweryfikowany) 08/09/2023-01:49 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

    Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu