Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rigatoni z bakłażanem alla norma

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Sos Spaghetti WINIARY
200  g
Makaron, np. rigatoni
1 
Mały bakłażan
3  ząbków
30  g
Ser peccorino lub parmezan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Świeża bazylia
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.66 g
Węglowodany
109.37 g
Tłuszcze
21.59 g
Wartość energetyczna
737.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
20 min
Czosnek posiekaj. Bakłażan pokrój w kostkę, a następnie usmaż go na rozgrzanej patelni z oliwą. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż ok. 5-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Kiedy bakłażan będzie już miękki i rumiany, dodaj sos i gotuj całość ok. 10 minut na małej mocy. Sos dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną bazylię.
Krok 2
8 min
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 3
2 min
Podawaj posypane serem pecorino i bazylią.
Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 1 z 3

Czosnek posiekaj. Bakłażan pokrój w kostkę, a następnie usmaż go na rozgrzanej patelni z oliwą. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż ok. 5-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Kiedy bakłażan będzie już miękki i rumiany, dodaj sos i gotuj całość ok. 10 minut na małej mocy. Sos dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną bazylię.

Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 2 z 3

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Rigatoni z bakłażanem alla norma

Krok 3 z 3

Podawaj posypane serem pecorino i bazylią.

Warzywa duszone czy pieczone w oliwie oraz gęste zawiesiste sosy na bazie pomidorów i bakłażanów to smak charakterystyczny dla Sycylii. Pasta alla norma jest też jednym z klasycznych włoskich dań. Bakłażan jest tu nieodzowny. Gotowy jest wtedy, gdy stanie się miękki i rumiany, a jego skórka przypieczona - wydobędziesz w ten sposób 100% jego smaku. Choć dania sycylijskie wydają się czasochłonne, przygotowanie rigatoni z bakłażanem alla norma zajmie Ci do 30 minut. Do dania świetnie będzie pasować lampka czerwonego wina. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.7g / 14%
Węglowodany
109.4g / 59%
Tłuszcze
21.6g / 26%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika