Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Kasia z W Krainie Smaku

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Boczek
225  g
Szpinak Mrożony
200  ml
Śmietana 12%
300  g
Makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.77 g
Węglowodany
60.71 g
Tłuszcze
31.32 g
Wartość energetyczna
598.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Plastry boczku pokrój na kwadraty o boku ok. 1-1.5 cm. Podsmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
Krok 2
10 min
Na patelnię dodaj szpinak. Duś na niewielkim ogniu, do czasu aż liście się rozmrożą.
Krok 3
5 min
Pomysł na... kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym dokładnie wymieszaj z 200 ml śmietanki i 100 ml wody. Dodaj na patelnię i gotuj na dużym ogniu do zagotowania.
Krok 4
5 min
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Od razu podawaj.
Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

Krok 1 z 4

Plastry boczku pokrój na kwadraty o boku ok. 1-1.5 cm. Podsmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.

Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

Krok 2 z 4

Na patelnię dodaj szpinak. Duś na niewielkim ogniu, do czasu aż liście się rozmrożą.

Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

Krok 3 z 4

Pomysł na... kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym dokładnie wymieszaj z 200 ml śmietanki i 100 ml wody. Dodaj na patelnię i gotuj na dużym ogniu do zagotowania.

Rigatoni z boczkiem i szpinakiem

Krok 4 z 4

Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Od razu podawaj.

Prosty i szybciutki przepis, do którego składniki można kupić dużo wcześniej (pakowany próżniowo boczek, mrożony szpinak, śmietanka UHT, makaron). Idealny pomysł na błyskawiczne "awaryjne" danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
13.8g / 9%
Węglowodany
60.7g / 41%
Tłuszcze
31.3g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika