Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.5g / 14%
Węglowodany
81.9g / 48%
Tłuszcze
28.8g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

+

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Wróć

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

(0)
1 godz 5 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Dynia hokkaido
1 
Jajko
300  g
Mąka pełnoziarnista
1  łyżka
Oliwa z oliwek
3  kropli
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Świeża szałwia
trochę
Parmezan
150  g
Boczek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
81.85 g
Tłuszcze
28.83 g
Wartość energetyczna
650.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz niespotykanego przepisu na dynię? Gnocchi z dyni to oczywisty, a zarazem oryginalny wybór! Dynia o delikatnej konsystencji stworzy z jajkiem i mąką idealnie miękkie ciasto, które idealnie nadaje się na gnocchi. Dopraw pachnące gnocchi dyniowe chrupiącym boczkiem oraz wyrazistym, słono-ostrym w smaku parmezanem. Przysmak ten pozwoli Ci poznać dynię z zupełnie innej strony niż do tej pory. Poznaj przepis na gnocchi dyniowe i zaskocz wszystkich czymś innym niż zupa dyniowa - pyszna, ale często spotykana.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Usuń pestki z dyni i pokrój na drobne kawałki.
  • Krok 2

    20 min
    Rozłóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Gdy dynia zmięknie, ostudź ją, dodaj kilka kropel Przyprawy w płynie MAGGI, sól, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
  • Krok 4

    5 min
    Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jajka oraz stopniowo mąkę. Wyrób na nieprzywierające ciasto - powinno odchodzić od miski.
  • Krok 5

    5 min
    Podziel ciasto na dwie połówki i z każdej uformuj długiego węża za pomocą wałka do ciasta. Następnie pokrój go na małe kluseczki (gnocchi).
  • Krok 6

    10 min
    Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Następnie ugotuj gnocchi we wrzącej wodzie - aż będą unosić się na wodzie. Gotuj przez około minutę, a następnie wyjmij, najlepiej za pomocą durszlaka.
  • Krok numer 7

    5 min
    Pokrój boczek i usmaż na patelni.
  • Krok 8

    5 min
    Gnocchi podawaj ze smażonym boczkiem, parmezanem i świeżymi liśćmi szałwii. Porcję przed podaniem polej dodatkowo omastą z boczku.
Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 1 z 8

Usuń pestki z dyni i pokrój na drobne kawałki.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 2 z 8

Rozłóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 3 z 8

Gdy dynia zmięknie, ostudź ją, dodaj kilka kropel Przyprawy w płynie MAGGI, sól, a następnie zmiksuj na gładkie puree.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 4 z 8

Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jajka oraz stopniowo mąkę. Wyrób na nieprzywierające ciasto - powinno odchodzić od miski.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 5 z 8

Podziel ciasto na dwie połówki i z każdej uformuj długiego węża za pomocą wałka do ciasta. Następnie pokrój go na małe kluseczki (gnocchi).

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 6 z 8

Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Następnie ugotuj gnocchi we wrzącej wodzie - aż będą unosić się na wodzie. Gotuj przez około minutę, a następnie wyjmij, najlepiej za pomocą durszlaka.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok numer 7 z 8

Pokrój boczek i usmaż na patelni.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 8 z 8

Gnocchi podawaj ze smażonym boczkiem, parmezanem i świeżymi liśćmi szałwii. Porcję przed podaniem polej dodatkowo omastą z boczku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

    Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

    2 godz Łatwy
  • Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    Profiterolles czyli ptysie z lodami bananowymi, sos czekoladowy, posypka z pierniczków korzennych i skórek pomarańczy.

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu