Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

0
1 godz 5 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Dynia hokkaido
1 
Jajko
300  g
Mąka pełnoziarnista
1  łyżka
Oliwa z oliwek
3  kropli
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Świeża szałwia
trochę
Parmezan
150  g
Boczek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
81.85 g
Tłuszcze
28.83 g
Wartość energetyczna
650.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Usuń pestki z dyni i pokrój na drobne kawałki.
Krok 2
20 min
Rozłóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.
Krok 3
10 min
Gdy dynia zmięknie, ostudź ją, dodaj kilka kropel Przyprawy w płynie MAGGI, sól, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
Krok 4
5 min
Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jajka oraz stopniowo mąkę. Wyrób na nieprzywierające ciasto - powinno odchodzić od miski.
Krok 5
5 min
Podziel ciasto na dwie połówki i z każdej uformuj długiego węża za pomocą wałka do ciasta. Następnie pokrój go na małe kluseczki (gnocchi).
Krok 6
10 min
Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Następnie ugotuj gnocchi we wrzącej wodzie - aż będą unosić się na wodzie. Gotuj przez około minutę, a następnie wyjmij, najlepiej za pomocą durszlaka.
Krok numer 7
5 min
Pokrój boczek i usmaż na patelni.
Krok 8
5 min
Gnocchi podawaj ze smażonym boczkiem, parmezanem i świeżymi liśćmi szałwii. Porcję przed podaniem polej dodatkowo omastą z boczku.
Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 1 z 8

Usuń pestki z dyni i pokrój na drobne kawałki.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 2 z 8

Rozłóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 3 z 8

Gdy dynia zmięknie, ostudź ją, dodaj kilka kropel Przyprawy w płynie MAGGI, sól, a następnie zmiksuj na gładkie puree.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 4 z 8

Puree z dyni przełóż do miski, dodaj jajka oraz stopniowo mąkę. Wyrób na nieprzywierające ciasto - powinno odchodzić od miski.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 5 z 8

Podziel ciasto na dwie połówki i z każdej uformuj długiego węża za pomocą wałka do ciasta. Następnie pokrój go na małe kluseczki (gnocchi).

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 6 z 8

Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Następnie ugotuj gnocchi we wrzącej wodzie - aż będą unosić się na wodzie. Gotuj przez około minutę, a następnie wyjmij, najlepiej za pomocą durszlaka.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok numer 7 z 8

Pokrój boczek i usmaż na patelni.

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Krok 8 z 8

Gnocchi podawaj ze smażonym boczkiem, parmezanem i świeżymi liśćmi szałwii. Porcję przed podaniem polej dodatkowo omastą z boczku.

Szukasz niespotykanego przepisu na dynię? Gnocchi z dyni to oczywisty, a zarazem oryginalny wybór! Dynia o delikatnej konsystencji stworzy z jajkiem i mąką idealnie miękkie ciasto, które idealnie nadaje się na gnocchi. Dopraw pachnące gnocchi dyniowe chrupiącym boczkiem oraz wyrazistym, słono-ostrym w smaku parmezanem. Przysmak ten pozwoli Ci poznać dynię z zupełnie innej strony niż do tej pory. Poznaj przepis na gnocchi dyniowe i zaskocz wszystkich czymś innym niż zupa dyniowa - pyszna, ale często spotykana.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.5g / 14%
Węglowodany
81.9g / 48%
Tłuszcze
28.8g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika