Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekanki z cukinii i bakłażana
Dodaj do CookBook

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym
1  opakowanie
Sos pieczarkowy WINIARY
2 
Cukinia
2 
Bakłażan
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
200  g
Mięso drobiowe mielone
80  g
Kasza jęczmienna perłowa
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  pęczek
Oregano świeże
0.5  pęczek
Bazylia świeża
150  g
Ser żółty tarty
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.5 g
Wartość energetyczna
494.1 kcal
Tłuszcze
27.8 g
Białko
25.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale chcesz spróbować czegoś innego niż sprawdzone leczo? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na zapiekanki z bakłażana i cukinii, które przypominają sandwiche na ciepło! Zapiekanki z cukinii i bakłażana to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Zapiekanki z cukinii i bakłażana będą miały wspaniały smak za sprawą Sosu pieczarkowego WINIARY.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    15 min
    Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
  • Krok 4

    5 min
    Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
  • Krok 5

    1 min
    Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
  • Krok 8

    20 min
    Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
  • Krok 9

    5 min
    W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
  • Krok 10

    2 min
    Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.
Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 1 z 10

Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 2 z 10

Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 3 z 10

Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 4 z 10

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 5 z 10

Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 6 z 10

Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 7 z 10

Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 8 z 10

Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 9 z 10

W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 10 z 10

Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

    Zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami

    35 min Łatwy
  • Zapiekanki z bułki paryskiej

    Zapiekanki z bułki paryskiej

    29 min Łatwy
  • Zapiekanki domowej roboty

    Zapiekanki domowej roboty

    47 min Łatwy
  • Zapiekanki z pieczarkami i smażoną cebulką

    Zapiekanki z pieczarkami i smażoną cebulką

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu