Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

0
1 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
WINIARY Sos pieczarkowy
2 
Cukinia
2 
Bakłażan
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
200  g
Mięso drobiowe mielone
0.5  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
trochę
Oliwa z oliwek
0.5  pęczek
Oregano świeże
0.5  pęczek
Bazylia świeża
150  g
Ser żółty tarty
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.06 g
Węglowodany
34.55 g
Tłuszcze
27.2 g
Wartość energetyczna
464.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
15 min
Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
Krok 4
5 min
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
Krok 5
1 min
Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
5 min
Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
Krok 7
5 min
Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
Krok 8
20 min
Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
Krok 9
5 min
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
Krok 10
2 min
Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.
Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 1 z 10

Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 2 z 10

Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 3 z 10

Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 4 z 10

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 5 z 10

Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 6 z 10

Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 7 z 10

Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 8 z 10

Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 9 z 10

W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 10 z 10

Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.

Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale chcesz spróbować czegoś innego niż sprawdzone leczo? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na zapiekanki z bakłażana i cukinii, które przypominają sandwiche na ciepło! Zapiekanki z cukinii i bakłażana to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Zapiekanki z cukinii i bakłażana będą miały wspaniały smak dzięki Sosowi neapolitańskiemu Italia WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.1g / 20%
Węglowodany
34.5g / 28%
Tłuszcze
27.2g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika