Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

0
78 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cukinia
2 
Bakłażan
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
200 g
Mięso drobiowe mielone
0.5 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
1 trochę
Oliwa z oliwek
0.5 pęczek
Oregano świeże
0.5 pęczek
Bazylia świeża
150 g
Ser żółty tarty
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
24.06 g
Węglowodany
34.55 g
Tłuszcze
27.2 g
Wartość energetyczna
464.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
15 min
Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.
Krok 4
5 min
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.
Krok 5
1 min
Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
5 min
Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.
Krok 7
5 min
Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.
Krok 8
20 min
Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.
Krok 9
5 min
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.
Krok 10
2 min
Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.
Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 1 z 10

Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo w bulionie przygotowanym z kostki Winiary i pozostaw do wystygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 2 z 10

Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na dość grube plastry. Z każdej cukinii i bakłażana pozostaw po dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe pokrój w kostkę.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 3 z 10

Plastry cukinii oraz bakłażana delikatnie posól i posmaruj z dwóch stron oliwą z oliwek, po czym usmaż na lekko złoty kolor na grillu lub rozgrzanej patelni tak, aby w środku były surowe.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 4 z 10

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek, po czym dołóż pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 5 z 10

Cebulę z warzywami smaż na dużym ogniu przez ok. 1 minutę i pozostaw do przestygnięcia.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 6 z 10

Mięso mielone drobiowe wymieszaj z przestudzoną kaszą, cebulą i warzywami oraz drobno posiekanym oregano i bazylią.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 7 z 10

Tak przygotowane mięso rozłóż równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 8 z 10

Zapiekanki włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Ok. 5 minut przed zakończeniem pieczenia każdą zapiekankę posyp tartym serem żółtym.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 9 z 10

W trakcie pieczenia przygotowujemy sos: Sos pieczarkowy WINIARY wymieszaj w rondelku z 300 mililitrami zimnej wody i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu pamiętając, aby co pewien czas zamieszać sos.

Zapiekanki z cukinii i bakłażana

Krok 10 z 10

Zapieczone zapiekanki przełóż na płaskie talerze i polej sosem.

Masz ochotę na danie z bakłażana lub cukinii, ale chcesz spróbować czegoś innego niż sprawdzone leczo? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na zapiekanki z bakłażana i cukinii, które przypominają sandwiche na ciepło! Zapiekanki z cukinii i bakłażana to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych posiłków, a dodatkowo smaczne i zaskakujące połączenie kaszy z tymi warzywami. Zapiekanki z cukinii i bakłażana będą miały wspaniały smak dzięki Sosowi neapolitańskiemu Italia WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika