Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla? Czemu nie - zaskocz swoich znajomych! Wypróbuj, jak smakują szaszłyki z grilla z bakłażanem, mięso i inne potrawy grillowane z warzywami!

Przepisy 20

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

65 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

1 godz 7 min Łatwy
Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów

65 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana

55 min Łatwy
Chrupiące przystawki z grilla

Chrupiące przystawki z grilla

54 min Łatwy
Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

40 min Łatwy
Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

65 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Szaszłyki z mielonego mięsa

Szaszłyki z mielonego mięsa

55 ze 100
45 min
Warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem

Warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem

40 min Łatwy
Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami

Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami

1 godz 12 min Średni
Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

60 ze 100
2 godz 26 min Łatwy
Warzywa grillowane

Warzywa grillowane

70 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Bakłażan pieczony z serem

Bakłażan pieczony z serem

60 ze 100
57 min Łatwy
Bakłażan z serem i pomidorem

Bakłażan z serem i pomidorem

25 ze 100
40 min Łatwy
Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

1 godz 30 min Łatwy
Pita z grillowanymi warzywami

Pita z grillowanymi warzywami

1 godz 4 min Łatwy
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

90 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

65 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

45 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zawijaski z bakłażana

Zawijaski z bakłażana

60 ze 100
1 godz 31 min Średni

Bakłażan z grilla – warzywna alternatywa na ogrodowe przyjęcia 

Bakłażan z grilla, choć pyszny, nie jest szczególnie popularną potrawą. Warzywa nie są pierwszym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. W Polsce nadal na grillowych rusztach królują mięsne dania – kiełbasy, karkówka, elementy kurczaka. Warzywa pojawiają się najczęściej w szaszłykach, jako dodatek do mięsa. Jednak wraz ze wzrostem popularności kuchni wegetariańskiej warzywa z grilla powoli rozgaszczają się na ogrodowych stołach. Obok papryki i cukinii to właśnie bakłażan z grilla budzi największe zainteresowanie. I to nie tylko wegetarian, ponieważ warzywna odmiana w postaci bakłażana z grilla spotyka się z zainteresowaniem nawet tych, którzy do tej pory stawiali na tradycyjne kiełbaski. 

Przepisy na bakłażana z grilla 

Jest wiele przepisów na bakłażana z grilla. Można grillować jego połówki, pociąć go w krążki albo grube, podłużne plastry. Może być nie tylko składnikiem smakowitych sałatek z chrupiącymi sałatami, oliwkami, serem feta czy mozzarellą, ale również częścią warzywnych i mięsnych szaszłyków i dań głównych, takich jak faszerowany bakłażan z grilla. Dodaj do niego słodkie lub słone dodatki. Pozwól sobie na odrobinę eksperymentów kulinarnych na świeżym powietrzu! Sprawdź jeden z naszych przepisów na bakłażana z grilla z nutką cynamonu lub skuś się na grillowanego bakłażana z mozzarellą. 

Jak przygotować bakłażana na grilla 

Zdarza się, że bakłażan z grilla ma nieco gorzkawy posmak, co zniechęca niektórych do sięgania po to warzywo. Jest jednak sposób na to, by się pozbyć nuty goryczy. Przed grillowaniem należy warzywo pokroić (w plastry, krążki – wedle uznania lub przepisu), a następnie jego kawałki posypać solą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie na powierzchni bakłażana pojawi się mokra warstwa, którą należy zetrzeć papierowym ręcznikiem, a warzywo opłukać i osuszyć. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że bakłażan z grilla nie będzie gorzki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu