Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażana pokrój w dużą kostkę i umieść w misce. Paprykę pokrój na grube paski a cukinię w półtalarki i wrzuć do miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sezam, oliwę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Mielone mięso wymieszaj z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami. Z mięsa formuj pulpety (podobnej wielkości jak kawałki bakłażana) i odstaw na minimum 15 minut do lodówki.
Po tym czasie na szpadki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie warzywa. Na osobne szpadki nabij pulpeciki mięsne i lekko uformuj. Tak przygotowane grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 15-20 minut, od czasu do czasu obracając szpadki. Bakłażan powinien być miękki, a mięso zarumienione.
Podawaj z sosem czosnkowym Winiary. WSKAZÓWKA: zamiennie możesz wykorzystać Sos Jalapeno lub tatarski Winiary.