Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350 g
Ziemniaki
1 
Bakłażan
1 łyżka
Olej
200 g
Mięso mielone
1 
Pomidory
150 g
Kwaśna śmietana
50 g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.97 g
Wartość energetyczna
691.96 kcal
Węglowodany
49.65 g
Tłuszcze
37.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 2
10 min
Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Krok 3
5 min
Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4
5 min
Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.
Krok 5
5 min
Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.
Krok 6
5 min
Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.
Krok 7
30 min
Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Krok 8
2 min
Podawaj z sałatą liściastą.
Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 2 z 8

Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 3 z 8

Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 4 z 8

Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 5 z 8

Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 6 z 8

Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 7 z 8

Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Krok 8 z 8

Podawaj z sałatą liściastą.

Coś dla miłośników greckich klimatów: pyszna zapiekanka „moussaka” z ziemniakami, plastrami smażonego bakłażana i mielonym mięsem, które przyrządzamy z dodatkiem pomidorowego sosu WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti Napoli. Podajemy gorącą, prosto z pieca, z kubkiem greckiego jogurtu z solą i śmietanką oraz miską słodkiej sałaty do pochrupania. Pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika