Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).
Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.
Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.
Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.
Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Podawaj z sałatą liściastą.