Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią
67min
Łatwy
1 trochę
300 g
Młode ziemniaki
12 plastrów
Boczek w plastrach
1
Duża cukinia
2 łyżek
Olej roślinny lub oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
12.63 g
Węglowodany
15.42 g
Tłuszcze
43.14 g
Wartość energetyczna
498.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj do miękkości. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2
16 min
Cukinię pokrój na długie plastry obieraczką do warzyw. Przygotuj też boczek w plastrach.
Krok 3
10 min
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj pokrojone kawałki ziemniaków na zmianę z cukinią zwiniętą w rulonik i boczkiem.
Krok 4
20 min
Przed grillowaniem posól i popieprz szaszłyki i posmaruj je oliwą lub olejem. Grilluj bezpośrednio na ruszcie lub tacce do grillowania przez dosłownie parę minut z każdej strony – do zarumienienia składników.
Krok 5
1 min
Podawaj z sosem czosnkowym WINIARY.
Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią to przepyszna propozycja na grilla – jakich zresztą mamy wiele! Szaszłyki z pieczonymi ziemniakami, plasterkami boczku i cukinii możesz podawać jako osobną przekąskę, ale też jako przystawkę do sałatek z grilla czy grillowanych mięs. Aby smakowały jeszcze lepiej, szaszłyki możesz opcjonalnie posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Szaszłyki podawaj z Sosem Czosnkowym WINIARY.
Komentarze 0