Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
500  g
Pierś z kurczaka
trochę
Olej rzepakowy do marynaty
4  łodyg
Rabarbar
1  łyżka
Masło
1 
Mała Cebula
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Papryka ostra
200  g
Truskawki
1  łyżka
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.62 g
Węglowodany
8.65 g
Tłuszcze
6.4 g
Wartość energetyczna
166.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców i warzyw, o smaku łagodnym, słodkim bądź pikantnym. Nasza propozycja sosu chutney do szaszłyków z kurczaka jest słodka – z delikatnym posmakiem ostrej papryki. Rabarbarowy chutney z miodem i truskawkami świetnie komponuje się z kurczakiem marynowanym w oleju rzepakowym i Ziarenkach Smaku WINIARY. Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney to nie jedyna mięsna przekąska, do której pasuje rabarbar!

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    34 min
    Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
  • Krok 2

    5 min
    Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
  • Krok 3

    90 min
    Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
  • Krok 4

    30 min
    Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
  • Krok 5

    10 min
    Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 1 z 6

Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 2 z 6

Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 3 z 6

Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 4 z 6

Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 5 z 6

Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Krok 6 z 6

Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia azjatycka
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

    Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

    2 godz 32 min Łatwy
  • Szaszłyki z łososia i ananasa

    Szaszłyki z łososia i ananasa

    1 godz 36 min Łatwy
  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem curry WINIARY

    32 min Łatwy
  • Szaszłyki z piersi kurczaka i cytryny z Sosem Czosnkowym WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i cytryny z Sosem Czosnkowym WINIARY

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu