Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców i warzyw, o smaku łagodnym, słodkim bądź pikantnym. Nasza propozycja sosu chutney do szaszłyków z kurczaka jest słodka – z delikatnym posmakiem ostrej papryki. Rabarbarowy chutney z miodem i truskawkami świetnie komponuje się z kurczakiem marynowanym w oleju rzepakowym i Ziarenkach Smaku WINIARY. Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney to nie jedyna mięsna przekąska, do której pasuje rabarbar!
Przygotowanie
170 min
Krok 1
34 min
Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
Krok 2
5 min
Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
Krok 3
90 min
Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
Krok 4
30 min
Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
Krok 5
10 min
Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
Krok 6
1 min
Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.
Krok 1
z
6
Sos rabarbarowy (chutney z rabarbaru): w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę I podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
Krok 2
z
6
Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
Krok 3
z
6
Marynuj przez parę godzin w Ziarenkach Smaku i oleju rzepakowym.
Krok 4
z
6
Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
Krok 5
z
6
Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo tacce grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
Krok 6
z
6
Podawaj z sosem rabarbarowym i pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0