Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
80 dag
Ziemniaki
1.5 szklanek
Mąka ziemniaczana
30 dag
Wieprzowina surowa
30 dag
Boczek
1 
Cebula
1 
Jajko
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.14 g
Węglowodany
82.95 g
Tłuszcze
85.28 g
Wartość energetyczna
1207.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
20 min
Obrać i ugotować ziemniaki.
Krok 2
10 min
Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.
Krok 3
5 min
Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.
Krok 4
20 min
Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.
Krok 5
10 min
Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 6
10 min
W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.
Krok 7
10 min
Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.
Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 1 z 7

Obrać i ugotować ziemniaki.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 2 z 7

Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 3 z 7

Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 4 z 7

Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 5 z 7

Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 6 z 7

W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 7 z 7

Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.

Przepis na kluski śląskie z farszem mięsnym, czyli tradycyjną potrawę popularną zwłaszcza na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie przyrządzamy z mąki ziemniaczanej i gotowanych ziemniaków, a farsz z mięsa wieprzowego i boczku przyprawiamy aromatycznymi Przyprawą w płynie MAGGI i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Kluski śląskie z farszem mięsnym idealnie smakują okraszone podsmażaną na tłuszczu cebulką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika