Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

0
1 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
80  dag
Ziemniaki
1.5  szklanek
Mąka ziemniaczana
30  dag
Wieprzowina surowa
30  dag
Boczek
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.14 g
Węglowodany
82.95 g
Tłuszcze
85.28 g
Wartość energetyczna
1207.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
20 min
Obrać i ugotować ziemniaki.
Krok 2
10 min
Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.
Krok 3
5 min
Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.
Krok 4
20 min
Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.
Krok 5
10 min
Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 6
10 min
W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.
Krok 7
10 min
Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.
Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 1 z 7

Obrać i ugotować ziemniaki.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 2 z 7

Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 3 z 7

Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 4 z 7

Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 5 z 7

Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 6 z 7

W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 7 z 7

Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.

Przepis na kluski śląskie z farszem mięsnym, czyli tradycyjną potrawę popularną zwłaszcza na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie przyrządzamy z mąki ziemniaczanej i gotowanych ziemniaków, a farsz z mięsa wieprzowego i boczku przyprawiamy aromatycznymi Przyprawą w płynie MAGGI i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Kluski śląskie z farszem mięsnym idealnie smakują okraszone podsmażaną na tłuszczu cebulką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.1g / 9%
Węglowodany
83g / 28%
Tłuszcze
85.3g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A AGNES
.

Cisto bez jajek??

Winiary
.
Expert

Agnes, w przepisie na liście składników jest jajko, pojawia się też w kroku 5, przy wyrabianiu ciasta :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy