Kluski śląskie z farszem mięsnym
85min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
28.14 g
Węglowodany
82.95 g
Tłuszcze
85.28 g
Wartość energetyczna
1207.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
85 min
Krok 1
20 min
Obrać i ugotować ziemniaki.
Krok 2
10 min
Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.
Krok 3
5 min
Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.
Krok 4
20 min
Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.
Krok 5
10 min
Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 6
10 min
W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.
Krok 7
10 min
Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.
Przepis na kluski śląskie z farszem mięsnym, czyli tradycyjną potrawę popularną zwłaszcza na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie przyrządzamy z mąki ziemniaczanej i gotowanych ziemniaków, a farsz z mięsa wieprzowego i boczku przyprawiamy aromatycznymi Przyprawą w płynie MAGGI i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Kluski śląskie z farszem mięsnym idealnie smakują okraszone podsmażaną na tłuszczu cebulką.
Komentarze 0