Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski śląskie z farszem mięsnym
Dodaj do CookBook

Kluski śląskie z farszem mięsnym

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
80  dag
Ziemniaki
1.5  szklanek
Mąka ziemniaczana
30  dag
Wieprzowina surowa
30  dag
Boczek
1 
Cebula
1 
Jajko
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
83.1 g
Wartość energetyczna
1208.2 kcal
Tłuszcze
85.3 g
Białko
28.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na kluski śląskie z farszem mięsnym, czyli tradycyjną potrawę popularną zwłaszcza na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie przyrządzamy z mąki ziemniaczanej i gotowanych ziemniaków, a farsz z mięsa wieprzowego i boczku przyprawiamy aromatycznymi Przyprawą w płynie MAGGI i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Kluski śląskie z farszem mięsnym idealnie smakują okraszone podsmażaną na tłuszczu cebulką.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    20 min
    Obrać i ugotować ziemniaki.
  • Krok 2

    10 min
    Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.
  • Krok 3

    5 min
    Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.
  • Krok 4

    20 min
    Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.
  • Krok 5

    10 min
    Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 6

    10 min
    W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.
  • Krok 7

    10 min
    Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.
Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 1 z 7

Obrać i ugotować ziemniaki.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 2 z 7

Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać, aż ostygną.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 3 z 7

Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 4 z 7

Mięso i boczek ugotować, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 5 z 7

Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz Ziarenka - wyrabiamy na jednolitą masę.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 6 z 7

W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.

Kluski śląskie z farszem mięsnym

Krok 7 z 7

Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

AGNES

Cisto bez jajek??
Anonim (niezweryfikowany) 06/26/2021-07:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/05/2021-01:14 CEST
Agnes, w przepisie na liście składników jest jajko, pojawia się też w kroku 5, przy wyrabianiu ciasta :) Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski kładzione z kaszy manny

    Kluski kładzione z kaszy manny

    23 min Łatwy
  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu