Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto francuskie

0
110 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 dag
Masło
1 
Jajko
2 łyżeczek
Ocet
30 dag
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
28.68 g
Tłuszcze
31.38 g
Wartość energetyczna
414.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
5 min
Zagnieć ciasto ze schłodzonego masła i 10 dag mąki. Odstaw wyrobione ciasto na 20 minut do lodówki.
Krok 2
10 min
W między czasie zagnieć drugie ciasto. Połącz 20 dag mąki i jajko, dodaj ocet i ponownie ugnieć. Następnie dodaj 0,5 szklanki gorącej wody i wyrób ciasto na jednolitą masę. To również odstaw na 20 minut do lodówki.
Krok 3
10 min
Po schłodzeniu, rozwałkuj pierwszą porcję ciasta, a na nim ułóż 2 porcję. Całość połącz i ponownie rozwałkuj. Otrzymane ciasto uformuj w odpowiedni kształt, aby owinąć je folią aluminiową i włożyć do miski. Potem wstaw je do lodówki na 20 min.
Krok 4
50 min
Aby ciasto po upieczeniu było bardziej chrupiące, należy powtórzyć proces rozwałkowywania i chłodzenia ciasta 5 razy.
Krok 5
5 min
Ostatecznie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 cm (lub cieniej, w zależności, do czego będzie przeznaczone). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Krok 6
30 min
Piecz 30 minut.
Ciasto francuskie

Krok 1 z 6

Zagnieć ciasto ze schłodzonego masła i 10 dag mąki. Odstaw wyrobione ciasto na 20 minut do lodówki.

Ciasto francuskie

Krok 2 z 6

W między czasie zagnieć drugie ciasto. Połącz 20 dag mąki i jajko, dodaj ocet i ponownie ugnieć. Następnie dodaj 0,5 szklanki gorącej wody i wyrób ciasto na jednolitą masę. To również odstaw na 20 minut do lodówki.

Ciasto francuskie

Krok 3 z 6

Po schłodzeniu, rozwałkuj pierwszą porcję ciasta, a na nim ułóż 2 porcję. Całość połącz i ponownie rozwałkuj. Otrzymane ciasto uformuj w odpowiedni kształt, aby owinąć je folią aluminiową i włożyć do miski. Potem wstaw je do lodówki na 20 min.

Ciasto francuskie

Krok 4 z 6

Aby ciasto po upieczeniu było bardziej chrupiące, należy powtórzyć proces rozwałkowywania i chłodzenia ciasta 5 razy.

Ciasto francuskie

Krok 5 z 6

Ostatecznie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 cm (lub cieniej, w zależności, do czego będzie przeznaczone). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Ciasto francuskie

Krok 6 z 6

Piecz 30 minut.

Słynne ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że może stanowić podstawę wielu dań – zarówno słodkich, jak i słonych. Twoje potrawy będą szczególnie smaczne, jeśli zamiast kupnego ciasta francuskiego użyjesz tego zrobionego własnoręcznie. Powodzenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika