Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto francuskie
Dodaj do CookBook

Ciasto francuskie

(1)
4 godz 50 min
Średni
Autorem przepisu jest Elżbieta34
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Masło
1 
Jajko
2  łyżeczek
Ocet
30  dag
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.7 g
Wartość energetyczna
414.5 kcal
Tłuszcze
31.4 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słynne ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że może stanowić podstawę wielu dań – zarówno słodkich, jak i słonych. Twoje potrawy będą szczególnie smaczne, jeśli zamiast kupnego ciasta francuskiego użyjesz tego zrobionego własnoręcznie. Powodzenia!

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    35 min
    A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min
  • Krok 2

    35 min
    W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.
  • Krok 3

    35 min
    Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min
  • Krok 4

    155 min
    Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy
  • Krok 5

    30 min
    Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.0 out of 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

AWG

Język polski w tym przepisie to istna masakra.
Anonim (niezweryfikowany) 01/18/2021-06:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    2 godz 13 min Łatwy
  • Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto Balladyna

    Ciasto Balladyna

    1 godz 50 min Średni
  • Ciasto Balladyna

    Ciasto Balladyna

    1 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu