Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto francuskie

0
290min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 dag
Masło
1 
Jajko
2 łyżeczek
Ocet
30 dag
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
28.68 g
Tłuszcze
31.38 g
Wartość energetyczna
414.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

290 min
Krok 1
35 min
A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min
Krok 2
35 min
W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.
Krok 3
35 min
Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min
Krok 4
155 min
Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy
Krok 5
30 min
Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Ciasto francuskie

Krok 1 z 5

A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min

Ciasto francuskie

Krok 2 z 5

W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.

Ciasto francuskie

Krok 3 z 5

Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min

Ciasto francuskie

Krok 4 z 5

Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy

Ciasto francuskie

Krok 5 z 5

Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Słynne ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że może stanowić podstawę wielu dań – zarówno słodkich, jak i słonych. Twoje potrawy będą szczególnie smaczne, jeśli zamiast kupnego ciasta francuskiego użyjesz tego zrobionego własnoręcznie. Powodzenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika