Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słynne ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że może stanowić podstawę wielu dań – zarówno słodkich, jak i słonych. Twoje potrawy będą szczególnie smaczne, jeśli zamiast kupnego ciasta francuskiego użyjesz tego zrobionego własnoręcznie. Powodzenia!
Przygotowanie
290 min
Krok 1
35 min
A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min
Krok 2
35 min
W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.
Krok 3
35 min
Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min
Krok 4
155 min
Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy
Krok 5
30 min
Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Krok 1
z
5
A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min
Krok 2
z
5
W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.
Krok 3
z
5
Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min
Krok 4
z
5
Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy
Krok 5
z
5
Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1