Ciasto francuskie
290min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
4.98 g
Węglowodany
28.68 g
Tłuszcze
31.38 g
Wartość energetyczna
414.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
290 min
Krok 1
35 min
A więc musimy wykonać podwójnie pracę, gdyż są do zrobienia dwa ciasta, które w sumie dają nam ciasto francuskie i końcowy efekt. 30 dag masła, które jest schłodzone mieszamy z 10 dag mąki. Po wyrobieniu ciasta formujemy je ( na pięcio-centymetrową "kupkę")i odkładamy do jakiegoś naczynia. Kolejnie odstawiamy je do lodówki na ok 20 min
Krok 2
35 min
W między czasie przygotujemy drugie ciasto. 20 dag mąki łączymy z jajkiem i zagniatamy, dodajemy 2 łyżeczki octu i dalej mieszamy. Następnie dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody i wszystko dokładnie formujemy i ugniatamy. Także to ciasto wstawiamy do lodówki na 20 min.
Krok 3
35 min
Schłodzone ciasto nr 1 wałkujemy ,a następnie nakładamy na nie ciasto nr 2, które już się schłodziło. Następnie ciasto razem mieszamy i wałkujemy, formujemy z niego kształt najbardziej dla nas korzystny, bo ciasto musimy owinąć w folię aluminiową, włożyć do miski, a następnie do lodówki na 20 min
Krok 4
155 min
Aby ciasto było po upieczeniu bardziej chrupkie musimy powtórzyć kilka kroków czyli: wyciągamy ciasto (złożone z ciasta 1 i ciasta 2) i znowu je wałkujemy, po czym zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w lodówce na kolejne 20 min, i tak robimy ok. 5 razy
Krok 5
30 min
Gdy powtórzymy czynności ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm ( to zależy jakie ciasta, ciastka chcemy piec) i pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Zawsze upieczone ciastka/ciasta można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Słynne ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że może stanowić podstawę wielu dań – zarówno słodkich, jak i słonych. Twoje potrawy będą szczególnie smaczne, jeśli zamiast kupnego ciasta francuskiego użyjesz tego zrobionego własnoręcznie. Powodzenia!
Komentarze 0