Zwykłe masło to tłuszcz mleczny, na którym nie zaleca się smażyć, ale który świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa. Roztopione masło jest stosowane w przepisach na różnego typu wypieki. Nadaje się również do polewania gotowanych warzyw do obiadu. Neutralne, czyli niedoprawione w żaden sposób masło jest uniwersalne, jednak to masło czosnkowo-ziołowe cieszy się ogromną sympatią osób gustujących w wyrazistych daniach i aromatycznych przekąskach. Gotowe masełko o smaku i aromacie czosnku dodawane jest najczęściej do pieczywa chrupkiego - bagietek i grzanek. Jest na tyle wyraziste, że dzięki niemu kanapka nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Przygotowanie domowego masełka czosnkowego jest proste i zajmuje zaledwie kilka minut, a gotowe masło można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni i stosować do wielu potraw - nie tylko do pieczywa.
Przepis masło czosnkowe - co dodać?
Hasło "przepis masło czosnkowe" wpisują w wyszukiwarkę przede wszystkim wielbiciele gotowego masła czosnkowego, którzy znają jego smak między innymi z restauracji czy ze sklepów z pieczywem. Masło czosnkowo ziołowe nadaje charakterystyczny smak i aromat głównie bagietkom - tym już upieczonym i tym do upieczenia w domu. Nie może ono jednak równać się z masełkiem czosnkowo ziołowym stworzonym samodzielnie. Taki dodatek do pieczywa jest jeszcze bardziej aromatyczny i jeszcze lepiej podkreśla smak chrupiącego pieczywa. Aby go przygotować poza masłem potrzebujesz jeszcze świeżego czosnku i takich ziół jak cząber, melisa, rozmaryn, oregano i majeranek. Oczywiście, mieszankę ziół można dostosować do swoich preferencji. Do masła pasować będzie też między innymi bazylia czy kolendra.
Do czego stosować masło czosnkowo ziołowe?
Masło czosnkowo ziołowe do bagietek to z pewnością najpowszechniejsze zastosowanie tego produktu, jednak w rzeczywistości masło czosnkowe można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale komponuje się ono nie tylko z pieczywem, ale również z mięsem (zwłaszcza z drobiem), z warzywami czy rybami. Masełko można wykorzystać do przygotowania kotletów de volaille, do duszonej czy pieczonej ryby, do warzyw z grilla takich jak papryka, cukinia czy bakłażan, a także na kanapkach.
Prezentowany przepis na masło czosnkowe to sprawdzona receptura, pozwalająca na przygotowanie wyrazistego w smaku, bardzo aromatycznego dodatku. Proponowane składniki można jednak modyfikować, doprawiając masło solą i pieprzem według uznania lub zamieniając zastosowane zioła na te, które darzymy większą sympatią.
Komentarze 0