Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlet devolay (de volaille)

0
45 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Duża Pierś z Kurczaka
3 łyżek
Masło
2 łyżek
Natka pietruszki
2 łyżek
Sok z cytryny
1 kawałek
Czosnek
1 
Jajko
100 g
Mąka
100 g
Bułka tarta
1 trochę
Olej rzepakowy
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.27 g
Białko
49.97 g
Wartość energetyczna
545.67 kcal
Tłuszcze
20.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
5 min
Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.
Krok 2
5 min
Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
Krok 3
8 min
Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
Krok 4
10 min
Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
Krok 5
15 min
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.
Krok 6
2 min
Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.
Kotlet devolay (de volaille)

Krok 1 z 6

Składniki: Duża Pierś z Kurczaka

Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 2 z 6

Składniki: Masło, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Czosnek, Sól

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 3 z 6

Składniki: Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 4 z 6

Składniki: Jajko, Mąka, Bułka tarta

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 5 z 6

Składniki: Olej rzepakowy

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 6 z 6

Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.

Faszerowane aromatycznym masłem pietruszkowym kotlety devolay (de volaille) to znana i lubiana potrawa. Sprawdzi się fantastycznie na codzienny obiad, ale też gości na polskich stołach podczas specjalnych okazji. Nie może ich zabraknąć na świętach czy takich uroczystościach jak imieniny czy urodziny. Stanowi ponadto element obowiązkowy niemal każdego weselnego menu.

Nasz przepis jest niewymagający. Przygotowanie dania zajmuje około trzech kwadransów. Jednocześnie bazuje na delikatnym, chudym mięsie drobiowym, więc to rarytas dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę. Kotlet de volaille wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się w ustach nadzieniem.

Piersi z kurczaka lekko rozbij uważając, by nie poszarpać mięsa. Posiekaną natkę pietruszki dodaj do masła i dopraw solą oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Ciekawego aromatu nada też czosnek przeciśnięty przez praskę. Na każdym kotlecie rozsmaruj masło pietruszkowe, posyp je Ziarenkami Smaku WINIARY i zawiń w rolady.

Po obtoczeniu kotletów w bułce, przychodzi czas na smażenie. Na rozgrzanej patelni ułóż kotlety i smaż je przez około 12 do 15 minut. Po tym czasie panierka powinna mieć złoty kolor, zaś mięso po przekrojeniu musi być soczyste. Idealnie wykonany kotlet devolay to taki, z którego po przekrojeniu wypływa masełko pietruszkowe. Podawaj z ziemniaczkami z koperkiem i ulubionymi surówkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika