Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlet devolay (de volaille)
Dodaj do CookBook

Kotlet devolay (de volaille)

(0)
45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winairy3453247
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Duża Pierś z Kurczaka
3  łyżek
Masło
2  łyżek
Natka pietruszki
2  łyżek
Sok z cytryny
1  kawałek
Czosnek
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 
Jajko
100  g
Mąka
100  g
Bułka tarta
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.3 g
Wartość energetyczna
545.7 kcal
Tłuszcze
20 g
Białko
50 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowane aromatycznym masłem pietruszkowym kotlety devolay (de volaille) to znana i lubiana potrawa. Sprawdzi się fantastycznie na codzienny obiad, ale też gości na polskich stołach podczas specjalnych okazji. Nie może ich zabraknąć na świętach czy takich uroczystościach jak imieniny czy urodziny. Stanowi ponadto element obowiązkowy niemal każdego weselnego menu.

Nasz przepis jest niewymagający. Przygotowanie dania zajmuje około trzech kwadransów. Jednocześnie bazuje na delikatnym, chudym mięsie drobiowym, więc to rarytas dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę. Kotlet de volaille wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się w ustach nadzieniem.

Piersi z kurczaka lekko rozbij uważając, by nie poszarpać mięsa. Posiekaną natkę pietruszki dodaj do masła i dopraw solą oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Ciekawego aromatu nada też czosnek przeciśnięty przez praskę. Na każdym kotlecie rozsmaruj masło pietruszkowe, posyp je Ziarenkami Smaku WINIARY i zawiń w rolady.

Po obtoczeniu kotletów w bułce, przychodzi czas na smażenie. Na rozgrzanej patelni ułóż kotlety i smaż je przez około 12 do 15 minut. Po tym czasie panierka powinna mieć złoty kolor, zaś mięso po przekrojeniu musi być soczyste. Idealnie wykonany kotlet devolay to taki, z którego po przekrojeniu wypływa masełko pietruszkowe. Podawaj z ziemniaczkami z koperkiem, marchewką z groszkiem lub ulubionymi surówkami.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.
  • Krok 2

    5 min
    Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
  • Krok 3

    8 min
    Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
  • Krok 4

    10 min
    Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
  • Krok 5

    15 min
    Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.
  • Krok 6

    2 min
    Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.
Kotlet devolay (de volaille)

Krok 1 z 6

Składniki: Pierś z kurczaka

Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 2 z 6

Składniki: Masło, Natka pietruszki, Sok z cytryny do smaku, Czosnek, Sól

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 3 z 6

Składniki: WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 4 z 6

Składniki: Jajko ugotowane na twardo, Bułka tarta, Mąka

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 5 z 6

Składniki: Olej rzepakowy

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 6 z 6

Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z dzika

    Kotlety schabowe z dzika

    25 min Łatwy
  • Kotlety z soczewicy

    Kotlety z soczewicy

    56 min Średni
  • Kotlety mielone z kaszą gryczaną

    Kotlety mielone z kaszą gryczaną

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu