Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kotlet devolay (de volaille)
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
50g / 38%
Węglowodany
38.3g / 28%
Tłuszcze
20g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kotlet devolay (de volaille)

+

Kotlet devolay (de volaille)

Wróć

Kotlet devolay (de volaille)

(0)
45min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Duża Pierś z Kurczaka
3  łyżek
Masło
2  łyżek
Natka pietruszki
2  łyżek
Sok z cytryny
1  kawałek
Czosnek
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 
Jajko
100  g
Mąka
100  g
Bułka tarta
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
49.97 g
Węglowodany
38.27 g
Tłuszcze
20.02 g
Wartość energetyczna
545.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowane aromatycznym masłem pietruszkowym kotlety devolay (de volaille) to znana i lubiana potrawa. Sprawdzi się fantastycznie na codzienny obiad, ale też gości na polskich stołach podczas specjalnych okazji. Nie może ich zabraknąć na świętach czy takich uroczystościach jak imieniny czy urodziny. Stanowi ponadto element obowiązkowy niemal każdego weselnego menu.

Nasz przepis jest niewymagający. Przygotowanie dania zajmuje około trzech kwadransów. Jednocześnie bazuje na delikatnym, chudym mięsie drobiowym, więc to rarytas dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę. Kotlet de volaille wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się w ustach nadzieniem.

Piersi z kurczaka lekko rozbij uważając, by nie poszarpać mięsa. Posiekaną natkę pietruszki dodaj do masła i dopraw solą oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Ciekawego aromatu nada też czosnek przeciśnięty przez praskę. Na każdym kotlecie rozsmaruj masło pietruszkowe, posyp je Ziarenkami Smaku WINIARY i zawiń w rolady.

Po obtoczeniu kotletów w bułce, przychodzi czas na smażenie. Na rozgrzanej patelni ułóż kotlety i smaż je przez około 12 do 15 minut. Po tym czasie panierka powinna mieć złoty kolor, zaś mięso po przekrojeniu musi być soczyste. Idealnie wykonany kotlet devolay to taki, z którego po przekrojeniu wypływa masełko pietruszkowe. Podawaj z ziemniaczkami z koperkiem, marchewką z groszkiem lub ulubionymi surówkami.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.
  • Krok 2

    5 min
    Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
  • Krok 3

    8 min
    Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
  • Krok 4

    10 min
    Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
  • Krok 5

    15 min
    Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.
  • Krok 6

    2 min
    Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.
Kotlet devolay (de volaille)

Krok 1 z 6

Składniki: Duża Pierś z Kurczaka

Każdą pierś lekko rozbij. Uważaj, żeby nie poszarpać mięsa – przed tłuczeniem wkładaj każdy kawałek do foliowej jednorazowej torebki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 2 z 6

Składniki: Masło, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Czosnek, Sól

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 3 z 6

Składniki: Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, oprósz kotlety Ziarenkami Smaku WINIARY, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 4 z 6

Składniki: Jajko, Bułka tarta, Mąka

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 5 z 6

Składniki: Olej rzepakowy

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Kotlet devolay (de volaille)

Krok 6 z 6

Podawaj z ulubionymi dodatkami – doskonale smakuje z marchewką z groszkiem i ziemniaczkami z wody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

    Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

    45 min Łatwy
  • Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    Kuleczki ziemniaczane z serem żółtym

    47 min Średni
  • Kotlety schabowe  - przepis

    Kotlety schabowe - przepis

    35 min Łatwy
  • Placuszki z dyni

    Placuszki z dyni

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu