Szwajcarski kotlet Cordon bleu nie jest daniem, które może się pochwalić długą historią. Uważa się, że ten niezwykle apetyczny kawałek mięsa, zawdzięczamy szwajcarom, którzy to jako pierwsi opracowali przepis na tę potrawę. W oryginalnej recepturze do przygotowania kotleta szwajcarskiego wykorzystywano delikatne sznycle cielęce, którymi owijało się ser i szynkę. Tak przygotowany kotlet otaczano w panierce i smażono na tłuszczu. To wykwintne danie szybko zyskało popularność. Zaczęto je podawać w różnych zakątkach świata. Ogromną popularnością cieszyło się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Było jednym z najmodniejszych potraw serwowanych w tamtejszych restauracjach. Kotlet po szwajcarsku z szynką i serem był w drugiej połowie XX wieku ulubionym daniem amerykańskich elit biznesu.
Choć w oryginalnym przepisie kotlet szwajcarski przygotowuje się na bazie cielęciny, to okazuje się jednak, że równie dobrze smakuje, przyrządzony na bazie drobiu. W kuchni amerykańskiej powszechnie serwuje się Cordon bleu z piersi kurczaka. Jednak to schab cielęcy najlepiej nadaje się do przygotowania tej wyjątkowej potrawy. Mięso to jest wyjątkowo delikatne w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli więc chcesz przygotować danie, które będzie zachwycało niepowtarzalnym smakiem, to koniecznie użyj do jego przygotowania cielęciny. Kotlet szwajcarski (Cordon bleu) to sposób na mięso schabowe w nowej, zaskakującej, serowej odsłonie. Na płat mięsa kładziemy szynkę i ser, a następnie zwijamy schab jak pieroga. Następnie kotlet szwajcarski smażymy w panierce na rumiano i zajadamy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Idealnym dopełnieniem smaku tej przepysznej potrawy będzie kieliszek dobrego, czerwonego wina.
Kotlet schabowy po szwajcarsku to niezbyt trudne w przygotowaniu danie. Kluczem do uzyskania delikatnego, wyjątkowego w smaku mięsa, jest świeży, wysokiej jakości schab cielęcy. Potrzebny też będzie plaster soczystej szynki, a także utarty na tarce żółty ser. Mięso przeznaczone na kotlet należy rozbić tak cienko, jak to tylko możliwe. Odpowiednio przygotowany płat mięsa przykrywamy plastrem szybki oraz utartym serem. Kotlet składamy na pół i formujemy go na kształt pieroga, mocno dociskając jego brzegi. Obtaczamy go w mące, a następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Kotlet po szwajcarsku z szynką i serem smażymy na głębokim oleju do momentu, aż uzyska apetyczny, złoty kolor. Podawany z ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi warzywami jest przepysznym daniem obiadowym. Smacznego!
Pierogi Cordon Bleu
A tak poważnie - zwinąć to można rogaliki z marmoladą, a pierogi co najwyżej złożyć i zakleić ciasto👌 Cordon Bleu w cieście nie jest więc wystarczyłoby napisać "złożyć na pół, opanierować i usmażyć", bo przy takim opisie osoby niewprawione w gotowaniu zapewne po prostu ułożą wszystko jedno na drugim i zawiną jak roladę😉