Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlet szwajcarski (Cordon bleu)
Dodaj do CookBook

Kotlet szwajcarski (Cordon bleu)

(1)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest rajska
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Schab cielęcy
1  plaster
Szynka
1  łyżka
Ser żółty tarty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.6 g
Wartość energetyczna
184.3 kcal
Tłuszcze
11.5 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szwajcarski kotlet Cordon bleu nie jest daniem, które może się pochwalić długą historią. Uważa się, że ten niezwykle apetyczny kawałek mięsa, zawdzięczamy szwajcarom, którzy to jako pierwsi opracowali przepis na tę potrawę. W oryginalnej recepturze do przygotowania kotleta szwajcarskiego wykorzystywano delikatne sznycle cielęce, którymi owijało się ser i szynkę. Tak przygotowany kotlet otaczano w panierce i smażono na tłuszczu. To wykwintne danie szybko zyskało popularność. Zaczęto je podawać w różnych zakątkach świata. Ogromną popularnością cieszyło się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Było jednym z najmodniejszych potraw serwowanych w tamtejszych restauracjach. Kotlet po szwajcarsku z szynką i serem był w drugiej połowie XX wieku ulubionym daniem amerykańskich elit biznesu.

Choć w oryginalnym przepisie kotlet szwajcarski przygotowuje się na bazie cielęciny, to okazuje się jednak, że równie dobrze smakuje, przyrządzony na bazie drobiu. W kuchni amerykańskiej powszechnie serwuje się Cordon bleu z piersi kurczaka. Jednak to schab cielęcy najlepiej nadaje się do przygotowania tej wyjątkowej potrawy. Mięso to jest wyjątkowo delikatne w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli więc chcesz przygotować danie, które będzie zachwycało niepowtarzalnym smakiem, to koniecznie użyj do jego przygotowania cielęciny. Kotlet szwajcarski (Cordon bleu) to sposób na mięso schabowe w nowej, zaskakującej, serowej odsłonie. Na płat mięsa kładziemy szynkę i ser, a następnie składamy na pół i dobrze dociskamy. Następnie kotlet szwajcarski smażymy w panierce na rumiano i zajadamy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką. Idealnym dopełnieniem smaku tej przepysznej potrawy będzie kieliszek dobrego, czerwonego wina.

Kotlet schabowy po szwajcarsku to niezbyt trudne w przygotowaniu danie. Kluczem do uzyskania delikatnego, wyjątkowego w smaku mięsa, jest świeży, wysokiej jakości schab cielęcy. Potrzebny też będzie plaster soczystej szynki, a także utarty na tarce żółty ser. Mięso przeznaczone na kotlet należy rozbić tak cienko, jak to tylko możliwe. Odpowiednio przygotowany płat mięsa przykrywamy plastrem szybki oraz utartym serem. Kotlet składamy na pół, mocno dociskając jego brzegi. Obtaczamy go w mące, a następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Kotlet po szwajcarsku z szynką i serem smażymy na głębokim oleju do momentu, aż uzyska apetyczny, złoty kolor. Podawany z ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi warzywami jest przepysznym daniem obiadowym. Smacznego!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozbij schab jak najcieniej, ułóż plaster szynki i na szynkę daj ser.
  • Krok 2

    15 min
    Następnie złóż na pół i dobrze dociśnij. Obtocz w mące, potem jajku i bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim oleju.
Kotlet szwajcarski (Cordon bleu)

Krok 1 z 2

Rozbij schab jak najcieniej, ułóż plaster szynki i na szynkę daj ser.

Kotlet szwajcarski (Cordon bleu)

Krok 2 z 2

Następnie złóż na pół i dobrze dociśnij. Obtocz w mące, potem jajku i bułce tartej i smaż na złoty kolor w głębokim oleju.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Pierogi Cordon Bleu

Zwijamy jak pieroga🤔 Pierogi się zwija? Chyba właśnie dowiedziałam się czegoś nowego😉

A tak poważnie - zwinąć to można rogaliki z marmoladą, a pierogi co najwyżej złożyć i zakleić ciasto👌 Cordon Bleu w cieście nie jest więc wystarczyłoby napisać "złożyć na pół, opanierować i usmażyć", bo przy takim opisie osoby niewprawione w gotowaniu zapewne po prostu ułożą wszystko jedno na drugim i zawiną jak roladę😉
Ruda1701 (niezweryfikowany) 12/06/2024-03:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-06:04 CET
Dzięki za podpowiedź. Już poprawiliśmy przepis. Teraz nikt nie powinien mieć problemów ze zrobieniem tego dania. Miłego dnia! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    38 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Kotlet devolay (de volaille)

    Kotlet devolay (de volaille)

    45 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu