Sałata masłowa ze śmietaną
10min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.33 g
Węglowodany
2.92 g
Tłuszcze
6.28 g
Wartość energetyczna
70.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
10 min
Krok 1
3 min
Sałatę dokładnie opłucz (każdy z liści osobno) i odsącz nadmiar wody.
Krok 2
1 min
Następnie liście porwij do większej miski.
Krok 3
5 min
Do małej miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, cukier, pieprz i niewielką ilość octu. Następnie wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 4
1 min
Przygotowaną wcześniej sałatę polej doprawioną śmietaną tuż przed podaniem.
Trudno o bardziej uniwersalne warzywo niż sałata masłowa. Wraz z nadejściem wiosny chętnie po nią sięgamy, żeby przygotowywać ją na różne sposoby. Jednym z najprostszych jest sałata masłowa ze śmietaną. To wspaniała opcja dla zabieganych. Pozwala przyrządzić na szybko warzywny dodatek do każdego dania. Pasuje do mięs, ziemniaków z wody czy popularnych ostatnio batatów. Podkreśli smak klasycznego kotleta, ale sprawdzi się też w przypadku bardziej wymyślnych mięsnych dań.
Czas jej przygotowania to zaledwie 10 minut. Zaletą jest także duże pole do własnej inwencji. Jeśli masz ochotę, dodaj do niej inne warzywa. Świetnie sprawdzi się świeży ogórek lub pomidorki koktajlowe. Znakomitym dodatkiem może się też okazać pikantna rzodkiewka. Podstawowym dodatkiem do niej jednak jest dobrej jakości śmietana 18% oraz proste przyprawy, takie jak sól, pieprz i ocet lub sok z cytryny.
Opłucz sałatę bardzo dokładnie – najlepiej każdy liść z osobna. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć nadmiar wody. Następnie porwij (nie krój!) liście, wrzucając je do większej miski. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki octu. Dodaj także pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
Śmietanowy sos dodaj do sałaty najlepiej na chwilę przed podaniem.
Czas jej przygotowania to zaledwie 10 minut. Zaletą jest także duże pole do własnej inwencji. Jeśli masz ochotę, dodaj do niej inne warzywa. Świetnie sprawdzi się świeży ogórek lub pomidorki koktajlowe. Znakomitym dodatkiem może się też okazać pikantna rzodkiewka. Podstawowym dodatkiem do niej jednak jest dobrej jakości śmietana 18% oraz proste przyprawy, takie jak sól, pieprz i ocet lub sok z cytryny.
Opłucz sałatę bardzo dokładnie – najlepiej każdy liść z osobna. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć nadmiar wody. Następnie porwij (nie krój!) liście, wrzucając je do większej miski. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki octu. Dodaj także pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
Śmietanowy sos dodaj do sałaty najlepiej na chwilę przed podaniem.
Komentarze 0