Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałata masłowa ze śmietaną

0
10 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Sałata masłowa
200 ml
Śmietana 18%
0.5 łyżeczka
Sól
0.5 łyżeczka
Cukier
0.5 łyżeczka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
6.28 g
Węglowodany
2.92 g
Białko
1.33 g
Wartość energetyczna
70.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

10 min
Krok 1
3 min
Sałatę dokładnie opłucz (każdy z liści osobno) i odsącz nadmiar wody.
Krok 2
1 min
Następnie liście porwij do większej miski.
Krok 3
5 min
Do małej miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, cukier, pieprz i niewielką ilość octu. Następnie wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 4
1 min
Przygotowaną wcześniej sałatę polej doprawioną śmietaną tuż przed podaniem.
Sałata masłowa ze śmietaną

Krok 1 z 4

Sałatę dokładnie opłucz (każdy z liści osobno) i odsącz nadmiar wody.

Sałata masłowa ze śmietaną

Krok 2 z 4

Następnie liście porwij do większej miski.

Sałata masłowa ze śmietaną

Krok 3 z 4

Do małej miseczki wlej śmietanę, dodaj sól, cukier, pieprz i niewielką ilość octu. Następnie wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

Sałata masłowa ze śmietaną

Krok 4 z 4

Przygotowaną wcześniej sałatę polej doprawioną śmietaną tuż przed podaniem.

Trudno o bardziej uniwersalne warzywo niż sałata masłowa. Wraz z nadejściem wiosny chętnie po nią sięgamy, żeby przygotowywać ją na różne sposoby. Jednym z najprostszych jest sałata masłowa ze śmietaną. To wspaniała opcja dla zabieganych. Pozwala przyrządzić na szybko warzywny dodatek do każdego dania. Pasuje do mięs, ziemniaków z wody czy popularnych ostatnio batatów. Podkreśli smak klasycznego kotleta, ale sprawdzi się też w przypadku bardziej wymyślnych mięsnych dań.

Czas jej przygotowania to zaledwie 10 minut. Zaletą jest także duże pole do własnej inwencji. Jeśli masz ochotę, dodaj do niej inne warzywa. Świetnie sprawdzi się świeży ogórek lub pomidorki koktajlowe. Znakomitym dodatkiem może się też okazać pikantna rzodkiewka. Podstawowym dodatkiem do niej jednak jest dobrej jakości śmietana 18% oraz proste przyprawy, takie jak sól, pieprz i ocet lub sok z cytryny.

Opłucz sałatę bardzo dokładnie – najlepiej każdy liść z osobna. Pamiętaj o tym, żeby odsączyć nadmiar wody. Następnie porwij (nie krój!) liście, wrzucając je do większej miski. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki octu. Dodaj także pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.

Śmietanowy sos dodaj do sałaty najlepiej na chwilę przed podaniem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika