Sos lazurowy
25min
Łatwy
1
łyżka
7
dag
Ser Lazur
180
g
Śmietana 12%
1
łyżka
Sok z cytryny
3
szczypt
Sól
3
szczypt
Pieprz kolorowy
.
Wartości odżywcze
Białko
20.74 g
Węglowodany
12.6 g
Tłuszcze
61.35 g
Wartość energetyczna
678.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Ser pokruszyć, wrzucić go do naczynia do miksowania.
Krok 2
5 min
Do sera wlać śmietanę i majonez. Zmiksować na gładką masę.
Krok 3
5 min
Do sosu dodać odrobinę soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Doprawić solą i kolorowym pieprzem.
Krok 4
10 min
Odstawić na chwilę do lodówki, by smaki lepiej się wymieszały.
Sos lazurowy, dzięki intrygującej, niebieskiej barwie, jest ciekawym dodatkiem do różnych dań. Jego serowy posmak dobrze komponuje się z mięsem, co sprawia, że staje się pożądanym składnikiem dużej liczby potraw. Smacznego!
Komentarze 0