Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

(0)
3 godz 11 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Ciasto Francuskie
4 
Cebula
3  łyżek
Masło klarowane
0.5  szklanka
Białe wino
trochę
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.38 g
Węglowodany
51.68 g
Tłuszcze
47.71 g
Wartość energetyczna
691.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gdyby tak pyszna zupa grzybowo-cebulowa była ukryta pod smaczną pierzynką z ciasta francuskiego? Zupa borowikowa z cebulą ma nie tylko aromat białego wina, ale pachnie też świeżym tymiankiem. Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego będzie nowatorskim daniem na Twoim świątecznym stole, które przygotujesz z łatwością dzięki esencjonalnej Zupie borowikowej Jak u Mamy WINIARY! Pokaż gościom, że znakomicie można łączyć tradycję z nowoczesnością!
Gotujmy

Przygotowanie

191 min
Krok 1
120 min
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do głębokiego rondla z masłem i duś na wolnym ogniu 1,5 – 2 godziny.
Krok 2
35 min
Podlej cebulę białym winem i zagotuj. Następnie dolej rozpuszczony w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotuj całość jeszcze pół godziny.
Krok 3
10 min
Zupę borowikową Jak u Mamy WINIARY rozprowadź w 0,5 l zimnej wody. Przelej do rondla z cebulą i gotuj przez chwilę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200℃.
Krok 4
1 min
Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek i posyp ją listkami tymianku.
Krok 5
10 min
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w kwadraty nieco większe niż miseczki. Na każdą miseczkę nałóż ciasto płat ciasta i delikatnie dociśnij do brzegów miseczek.
Krok 6
15 min
Zapiekaj 15 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do głębokiego rondla z masłem i duś na wolnym ogniu 1,5 – 2 godziny.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Podlej cebulę białym winem i zagotuj. Następnie dolej rozpuszczony w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotuj całość jeszcze pół godziny.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Zupę borowikową Jak u Mamy WINIARY rozprowadź w 0,5 l zimnej wody. Przelej do rondla z cebulą i gotuj przez chwilę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200℃.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek i posyp ją listkami tymianku.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w kwadraty nieco większe niż miseczki. Na każdą miseczkę nałóż ciasto płat ciasta i delikatnie dociśnij do brzegów miseczek.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

Zapiekaj 15 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika