Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

(0)
3 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Zupa borowikowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  łyżka
Bulion warzywny WINIARY
1  paczka
Ciasto Francuskie
4 
Cebula
3  łyżek
Masło klarowane
0.5  szklanka
Białe wino
trochę
Tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.38 g
Węglowodany
51.68 g
Tłuszcze
47.71 g
Wartość energetyczna
691.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ponad pięćset lat. Dokładnie taką pyszną oraz wartościową historią może podzielić się z nami zupa cebulowa serwowana w francuskich trattoriach już od XV wieku. Rozpowszechniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi oraz rewolucji podróżniczej, podbiła wiele państw, w których stała się jednym z podstawowych, rozgrzewających dań, cieszących się wyjątkową popularnością zwłaszcza w chłodniejszym, jesienno-zimowym okresie. Jej niepodważalną zaletą jest wszechstronność oraz otwartość smaku: świetnie komponuje się z całą gamą dopełniających jej aromat dodatków, takich jak grzyby, ser, masło, tymianek czy wytrwane wino. Tak przygotowany posiłek nie tylko zaspokajał głód i pragnienie wszystkich francuskich warstw społecznych - od elit do prostej gawiedzi - ale również działał korzystnie na sen oraz z powodzeniem rozgrzewał ludność w mroźne, grudniowe dni.  

Zupa cebulowo-grzybowa zapiekana z ciastem francuskim - uniwersalny przepis na każdą kieszeń  

W wielu książkach kucharskich można odnaleźć interesujące interpretacje oraz podejścia do przygotowania tego dania. Tradycyjnie zupa cebulowo-grzybowa powinna składać się z białej, dojrzałej cebuli oraz klasycznego bulionu warzywnego. W praktyce jednak często można natknąć się na przepisy zawierające jej czerwoną, delikatniejszą wersję. Konkretne dania mogą również różnić się między sobą bogactwem dodatków: masło klarowane i oliwa, wytrwane wino i jego brak, dorodne borowiki i pieczarki, włoski parmezan i francuska groviera - możliwości są nieograniczone i, dzięki kompleksowości cebulowego aromatu, podyktowane gustami kucharza. Ponadto zupa grzybowo-cebulowa może pochwalić się nienaganną szybkością jej przygotowania oraz zachwycającą uniwersalnością jej podania i wykonania: sprawdzi się zarówno na nieformalnym, rodzinnym stole, jak i na wykwintnym, oficjalnym bankiecie.   

Zupa cebulowo-grzybowa zapiekana pod ciastem francuskim - przygotowanie 

Jednym z powodów, dla których zupa cebulowo-grzybowa pod pierzynką z ciasta francuskiego jest tak uwielbiana przez miłośników rozgrzewających dań, jest prostota jej przygotowania. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją w cienkie półplasterki i dusić z masełkiem na wolnym ogniu przez 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie należy podlać ją białym winem, rozpuścić w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotować całość jeszcze przez pół godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200℃ i, stosując się do załączonej na opakowaniu instrukcji, Zupę borowikową Szlachetne Smaki WINIARY rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody i przelewamy do rondla z cebulą. Tak przygotowana zupa cebulowo-grzybowa powinna zostać przelana do żaroodpornych miseczek i posypana listkami tymianku. Rozwinięte ciasto francuskie należy rozwinąć i pokroić w kwadraty nieco większe niż miseczka, a wycięte płaty ciasta rozłożyć na naczyniu delikatnie dociskając do niego ich brzegi. Po 15 minutach w piekarniku, zachwycająca zupa cebulowo-grzybowa zapiekana z ciastem francuskim jest gotowa do podania. Smacznego!

Przygotowanie

191 min
  • Krok 1

    120 min
    Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do głębokiego rondla z masłem i duś na wolnym ogniu 1,5 – 2 godziny.
  • Krok 2

    35 min
    Podlej cebulę białym winem i zagotuj. Następnie dolej rozpuszczony w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotuj całość jeszcze pół godziny.
  • Krok 3

    10 min
    Zupę borowikową Szlachetne Smaki WINIARY rozprowadź w 0,5 l zimnej wody. Przelej do rondla z cebulą i gotuj przez chwilę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 4

    1 min
    Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek i posyp ją listkami tymianku.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w kwadraty nieco większe niż miseczki. Na każdą miseczkę nałóż ciasto płat ciasta i delikatnie dociśnij do brzegów miseczek.
  • Krok 6

    15 min
    Zapiekaj 15 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do głębokiego rondla z masłem i duś na wolnym ogniu 1,5 – 2 godziny.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Podlej cebulę białym winem i zagotuj. Następnie dolej rozpuszczony w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotuj całość jeszcze pół godziny.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Zupę borowikową Szlachetne Smaki WINIARY rozprowadź w 0,5 l zimnej wody. Przelej do rondla z cebulą i gotuj przez chwilę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200℃.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Gotową zupę przelej do żaroodpornych miseczek i posyp ją listkami tymianku.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w kwadraty nieco większe niż miseczki. Na każdą miseczkę nałóż ciasto płat ciasta i delikatnie dociśnij do brzegów miseczek.

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

Zapiekaj 15 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Uszka z pieczarkami

    Uszka z pieczarkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    2 godz 25 min Łatwy
  • Gulasz cielęcy we włoskim stylu

    Gulasz cielęcy we włoskim stylu

    1 godz 14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu