Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
3  szklanek
Mąka
250  g
Masło
1  szklanka
Cukier
3 
Jajko
1  kg
Jabłka
1  łyżeczka
Masło
1  łyżka
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.76 g
Węglowodany
32.18 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartość energetyczna
240.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotka z kruszonką i budyniowo-waniliową słodką pianką. Jest bardzo prosta, bo wystarczy zrobić jedno ciasto na spód i kruszonkę. Pyszna także z dodatkiem gotowych jabłek ze słoika. Do jabłkowego nadzienia możemy dodać skórkę otartą z cytryny i/lub rodzynki. Wspaniale smakuje do ciepłej, popołudniowej herbaty.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
  • Krok 2

    3 min
    Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    2 min
    Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
  • Krok 4

    5 min
    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 5

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
  • Krok 7

    5 min
    Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
  • Krok 8

    45 min
    Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Szarlotka z kruszonką

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką

Krok 2 z 8

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Szarlotka z kruszonką

Krok 3 z 8

Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).

Szarlotka z kruszonką

Krok 4 z 8

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką

Krok 5 z 8

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Szarlotka z kruszonką

Krok 6 z 8

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

Szarlotka z kruszonką

Krok 7 z 8

Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.

Szarlotka z kruszonką

Krok 8 z 8

Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Szybka szarlotka

    Szybka szarlotka

    1 godz 13 min Łatwy
  • Pleśniak

    Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu