Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szarlotka z kruszonką i budyniowo-waniliową słodką pianką. Jest bardzo prosta, bo wystarczy zrobić jedno ciasto na spód i kruszonkę. Pyszna także z dodatkiem gotowych jabłek ze słoika. Do jabłkowego nadzienia możemy dodać skórkę otartą z cytryny i/lub rodzynki. Wspaniale smakuje do ciepłej, popołudniowej herbaty.
Przygotowanie
81 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
Krok 2
3 min
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
Krok 4
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
10 min
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Krok 7
5 min
Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Krok 1
z
8
Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
Krok 2
z
8
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
z
8
Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
Krok 4
z
8
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
z
8
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
z
8
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Krok 7
z
8
Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
Krok 8
z
8
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0