Szarlotka z kruszonką
81min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1 łyżeczka
3 szklanek
Mąka
250 g
Masło
1 szklanka
Cukier
3
Jajko
1 kg
Jabłka
1 łyżeczka
Masło
1 łyżka
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
3.76 g
Węglowodany
32.18 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartość energetyczna
240.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
81 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
Krok 2
3 min
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
Krok 4
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
10 min
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Krok 7
5 min
Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Szarlotka z kruszonką i budyniowo-waniliową słodką pianką. Jest bardzo prosta, bo wystarczy zrobić jedno ciasto na spód i kruszonkę. Pyszna także z dodatkiem gotowych jabłek ze słoika. Do jabłkowego nadzienia możemy dodać skórkę otartą z cytryny i/lub rodzynki. Wspaniale smakuje do ciepłej, popołudniowej herbaty.
Komentarze 0