Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z kruszonką

0
81 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1 łyżeczka
3 szklanek
Mąka
250 g
Masło
1 szklanka
Cukier
3 
Jajko
1 kg
Jabłka
1 łyżeczka
Masło
1 łyżka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.18 g
Wartość energetyczna
240.57 kcal
Białko
3.76 g
Tłuszcze
11.87 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.
Krok 2
3 min
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
2 min
Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).
Krok 4
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
10 min
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Krok 7
5 min
Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.
Krok 8
45 min
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.
Szarlotka z kruszonką

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 250 g masła, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY oraz żółtka. Wszystkie składniki połącz i zrób kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką

Krok 2 z 8

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Szarlotka z kruszonką

Krok 3 z 8

Rozłóż równomiernie 0,75 ciasta na blasze (resztę zostaw na kruszonkę na wierzch ciasta).

Szarlotka z kruszonką

Krok 4 z 8

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką

Krok 5 z 8

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier, a następnie zawartość Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Szarlotka z kruszonką

Krok 6 z 8

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

Szarlotka z kruszonką

Krok 7 z 8

Na warstwie ciasta rozłóż starte jabłka, a następnie ubitą pianę. Wierzch posyp resztą ciasta.

Szarlotka z kruszonką

Krok 8 z 8

Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut.

Szarlotka z kruszonką i budyniowo-waniliową słodką pianką. Jest bardzo prosta, bo wystarczy zrobić jedno ciasto na spód i kruszonkę. Pyszna także z dodatkiem gotowych jabłek ze słoika. Do jabłkowego nadzienia możemy dodać skórkę otartą z cytryny i/lub rodzynki. Wspaniale smakuje do ciepłej, popołudniowej herbaty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika