Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybkie, proste i dostarczające energii śniadanie? Zrób tosty francuskie z dostawą do łóżka dla ukochanej osoby :-). Takie tosty możesz przygotować na słono lub na słodko. Do tostów francuskich na słodko możesz wykorzystać nie tylko chleb, ale również ciasto drożdżowe czy kawałek lekko obeschniętej chałki. Wypróbuj ten przepis i zrób wrażenie na bliskiej osobie. Dzieci również polubią takie śniadanie. Tosty francuskie podawać możesz np. z ciepłym kakao. Tak rozpoczęty dzień może być tylko dobry - nawet poniedziałek!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
7 min
Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
Krok 3
3 min
Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Krok 1
z
3
Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
Krok 2
z
3
Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
Krok 3
z
3
Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1