Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tosty francuskie
Dodaj do CookBook

Tosty francuskie

(9)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ASIAKOCH
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Czerstwe pieczywo, ciasto drożdżowe lub chałka
2 
Jajka
0.5  szklanka
Mleko
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Miód (opcjonalnie)
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Masło lub olej do smażenia
trochę
Cukier puder do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.8 g
Wartość energetyczna
353.1 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
16.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pożywne i smaczne śniadanie to doskonałe rozpoczęcie każdego dnia. Pamiętajmy o tym, że pierwszy posiłek dodaje nam energii i sprawia, że mamy chęci do działania. W tym wypadku warto postawić na tosty francuskie, które są idealnym daniem także na kolację! Jeśli chcemy zaskoczyć domowników prostym i jednocześnie pysznym posiłkiem, przyjrzyjmy się bliżej temu, jak przyrządzić tosty francuskie na słodko. Co jest najważniejsze podczas tworzenia tego dania? Jakie zalety ma śniadanie na słodko?


Pyszne tosty francuskie

Tosty francuskie na słodko mają szerokie grono zwolenników. Doceniają je nawet najwięksi smakosze, którzy stawiają na dania proste i szybkie. Tosty możesz zanieść ukochanej osobie do łóżka, wzbudzając jej zachwyt! Do wyboru mamy wersje zarówno na słodko, jak i na słono, co zależy od naszego gustu. Co ciekawe, do tostów z powodzeniem wykorzystamy chleb, chałkę lub ciasto drożdżowe. Możliwości jest bardzo dużo, nic więc dziwnego, że tosty francuskie są tak lubiane przez osoby w każdym wieku. Przepis na tosty francuskie odznacza się prostotą, łatwością wykonania i uniwersalnością. Danie tego typu posłuży nam na co dzień i na szczególne okazje. Można je podać przykładowo z kawą, kakao lub herbatą, ciesząc się ich smakiem i chrupkością. Takie śniadanie sprawi, że mamy siłę i energię na cały dzień.


Jak zrobić tosty francuskie?

Jak przygotować tosty francuskie na słodko? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Na szczęście przepis jest niezwykle łatwy, dlatego nawet początkujące osoby sobie z nim poradzą. Pieczywo kroimy na kromki, a w płaskim naczyniu rozbijamy jajka za pomocą widelca. Do tego dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na uznanie zasługują także dodatki takie jak cukier wanilinowy lub miód, cynamon i sól. Co dalej? Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, natomiast pieczywo moczymy w masie jajecznej z każdej strony. Jeśli mamy do czynienia z czerstwym pieczywem, trzeba pamiętać o dokładnym namoczeniu. Potem kromki umieszczamy na patelni i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Jajko musi się ściąć, a powierzchnia tostów zarumienić.

Z czym można podawać tosty francuskie? Do tego celu posłużą nam między innymi owoce, miód, konfitury, syrop klonowy lub cukier puder. Zastanówmy się, co najbardziej lubimy i stwórzmy wyjątkową kompozycję na swoim talerzu! Smaczne i sycące tosty francuskie mogą być świetnym dodatkiem do kawy. Możemy je przygotować na podwieczorek, śniadanie lub kolację, zaskakując swoich bliskich wyjątkowym smakiem.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    7 min
    Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
  • Krok 3

    3 min
    Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Tosty francuskie

Krok 1 z 3

Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.

Tosty francuskie

Krok 2 z 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.

Tosty francuskie

Krok 3 z 3

Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Ula

Bardzo fajne, dzięki
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2023-12:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-05:01 CEST
Dziękujemy miły komentarz. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia francuska
  • Lunch
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tosty z patelni

    Tosty z patelni

    19 min Łatwy
  • Tosty z patelni z omletem i warzywami

    Tosty z patelni z omletem i warzywami

    15 min Łatwy
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Tosty francuskie z ziołami

    Tosty francuskie z ziołami

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu