Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tosty francuskie

Tosty francuskie

(7)
20min
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Czerstwe pieczywo, ciasto drożdżowe lub chałka
2 
Jajka
0.5  szklanka
Mleko
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Miód (opcjonalnie)
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Masło lub olej do smażenia
trochę
Cukier puder do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.66 g
Węglowodany
42.79 g
Tłuszcze
12.9 g
Wartość energetyczna
353.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szybkie, proste i dostarczające energii śniadanie? Zrób tosty francuskie z dostawą do łóżka dla ukochanej osoby :-). Takie tosty możesz przygotować na słono lub na słodko. Do tostów francuskich na słodko możesz wykorzystać nie tylko chleb, ale również ciasto drożdżowe czy kawałek lekko obeschniętej chałki. Wypróbuj ten przepis i zrób wrażenie na bliskiej osobie. Dzieci również polubią takie śniadanie. Tosty francuskie podawać możesz np. z ciepłym kakao. Tak rozpoczęty dzień może być tylko dobry - nawet poniedziałek!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    7 min
    Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
  • Krok 3

    3 min
    Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Tosty francuskie

Krok 1 z 3

Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.

Tosty francuskie

Krok 2 z 3

Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.

Tosty francuskie

Krok 3 z 3

Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
U Ula

Bardzo fajne, dzięki

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia francuska
  • Lunch
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    40 min Łatwy
  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Bruschetta z czerstwego pieczywa

    Bruschetta z czerstwego pieczywa

    30 min
  • Pulpety pieczeniowe  z cebulką

    Pulpety pieczeniowe z cebulką

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu