Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowy croissant francuski
Dodaj do CookBook

Domowy croissant francuski

(0)
3 godz 10 min
Trudny
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mąka pszenna
60  g
Cukru
1  łyżeczka
Sóli
60  g
Masła
1  opakowanie
Suszonych drożdży
1.25  szklanek
Mleka
2  kostek
Masła
1 
Jajko do posmarowania ciasta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
67.1 g
Wartość energetyczna
752.5 kcal
Tłuszcze
49.3 g
Białko
10.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Croissant to tradycyjny rogalik z ciasta francuskiego. Na co dzień wypiek jest sprzedawany w licznych piekarniach, cukierniach i kawiarniach jako dodatek do ciepłych napojów. Wspomniany przysmak można także przygotować w warunkach domowych. Jak zrobić francuski croissant i dlaczego warto? Poznaj bliżej słynne rogale!

Jak powstały rogaliki croissant?

Choć danie jednoznacznie kojarzy się z kuchnią francuską, pierwsze croissanty podobno były serwowane w Wiedniu. Przyjmuje się, że kształt rogalika nawiązuje do tureckiego półksiężyca. A stąd już niedaleko do teorii głoszącej, że inspiracją do powstania rogali było oblężenie austriackiej stolicy przez Turków zakończone rozbicie najeźdźców. Jedna z legend głosi, że pewien piekarz miał uchronić swoje miasto przed atakiem Turków i jako nagrodę za swój wyczyn, poprosił, by tylko jemu było wolno piec rogale w kształcie półksiężyca. Inna teoria przypisuje stworzenie przepisu na croissant francuski polskiemu szlachcicowi - Franciszkowi Ksaweremu Kulczyckiemu. Niezależnie od tego, jakie naprawdę były początki, już w XX wieku to Francuzi wyspecjalizowali się w serwowani tych chrupiących rogali, czyniąc z nich jedno z dań narodowych. 

Chcąc przygotować domowy croissant potrzebujesz mąki, cukru, suchych drożdży oraz masła. Odpowiednie formowanie ciasta podzielone jest na kilka etapów przeplatanych czasem na chłodzenie ciasta oraz jego wzrastanie pod wpływem działania drożdży. 

Gdy uporasz się z przygotowaniem ciasta pozostaje najprzyjemniejsze, czyli formowanie rogalików oraz ewentualne nadziewanie i ozdabianie po upieczeniu. 

Najbardziej klasyczny przepis to tak zwany croissant maślany, czyli rogalik bez nadzienia i dodatków. Możesz jednak urozmaicić ten deser nadziewając wypiek kremem czekoladowym, kremem pistacjowym albo konfiturą owocową. Croissant domowy może być także pokryty lukrem oraz posypany drobno posiekanymi orzechami czy pistacjami. 

Pieczywo francuskie można także jadać pokrojone i posmarowane ulubionym dżemem. Nie brakuje osób, które cenią także wersję wytrawną. Croissant można jadać z szynką i serem (tak jak bagietkę) albo z serem pleśniowym i orzechami. Z licznymi dodatkami będzie na pewno bardziej sycącym posiłkiem - idealnym na drugie śniadanie. 

Kształt rogalików jest jeden, ale można eksperymentować z ich wielkością. Jeśli szukasz odmiany dla standardowej wersji, możesz zawsze stworzyć mini croissant, które na pewno przypadną do gustu dzieciom lub dorosłym na przyjęciu z przekąskami typu finger foods. 

Przygotowanie

190 min
  • Krok 1

    10 min
    W misce wymieszaj 600g mąki pszennej, 60g cukru, 1 łyżeczkę soli i 1 opakowanie suszonych drożdży. W rondelku rozpuść masło. Dodaj ciepłe mleko z masłem do suchych składników i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Może to zająć około 10 minut. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie przygotuj masło do laminacji. Zawiń 350-400g masła w pergamin lub folię spożywczą, formując je w prostokąt o grubości około 1 cm. Schłodź w lodówce.
  • Krok 3

    5 min
    Umieść schłodzone masło na środku ciasta, a następnie zawiń je jak kopertę, zamykając masło wewnątrz ciasta.
  • Krok 4

    35 min
    Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt, a następnie złóż je na trzy, jak list. Przykryj i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  • Krok 5

    35 min
    Powtórz proces wałkowania i składania jeszcze 2-3 razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Po ostatnim schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Pokrój ciasto na trójkąty i zwiń je, zaczynając od szerokiego końca, formując kształt croissantów.
  • Krok 7

    60 min
    Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h, lub aż podwoją swoją objętość.
  • Krok 8

    2 min
    Nagrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj wierzch croissantów roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.
  • Krok 9

    20 min
    Piecz croissanty przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  • Krok 10

    3 min
    Po upieczeniu, ostudź croissanty na kratce. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Domowy croissant francuski

Krok 1 z 10

Krok 1

W misce wymieszaj 600g mąki pszennej, 60g cukru, 1 łyżeczkę soli i 1 opakowanie suszonych drożdży. W rondelku rozpuść masło. Dodaj ciepłe mleko z masłem do suchych składników i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Może to zająć około 10 minut. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.

Domowy croissant francuski

Krok 2 z 10

Krok 2 Krok 2

W międzyczasie przygotuj masło do laminacji. Zawiń 350-400g masła w pergamin lub folię spożywczą, formując je w prostokąt o grubości około 1 cm. Schłodź w lodówce.

Domowy croissant francuski

Krok 3 z 10

Krok 3 Krok 3

Umieść schłodzone masło na środku ciasta, a następnie zawiń je jak kopertę, zamykając masło wewnątrz ciasta.

Domowy croissant francuski

Krok 4 z 10

Krok 4 Krok 4

Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt, a następnie złóż je na trzy, jak list. Przykryj i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Domowy croissant francuski

Krok 5 z 10

Krok 5 Krok 5

Powtórz proces wałkowania i składania jeszcze 2-3 razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30 minut.

Domowy croissant francuski

Krok 6 z 10

Krok 6 Krok 6

Po ostatnim schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Pokrój ciasto na trójkąty i zwiń je, zaczynając od szerokiego końca, formując kształt croissantów.

Domowy croissant francuski

Krok 7 z 10

Krok 7

Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h, lub aż podwoją swoją objętość.

Domowy croissant francuski

Krok 8 z 10

Krok 8 Krok 8

Nagrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj wierzch croissantów roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.

Domowy croissant francuski

Krok 9 z 10

Krok 9 Krok 9

Piecz croissanty przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Domowy croissant francuski

Krok 10 z 10

Krok 10

Po upieczeniu, ostudź croissanty na kratce. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia francuska
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek

    72 godz 28 min Łatwy
  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Przepis na chrzan domowy

    Przepis na chrzan domowy

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu