Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim
Dodaj do CookBook

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

(1)
13 godz 40 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
700  g
Pierś z indyka
12 
Suszone morele
100  g
Orzechy włoskie
0.5  kubek
Krakersy
3  płaskich łyżek
Masło
1 
Ciasto Francuskie
8 
Suszone morele
0.5 
Cebula
150  ml
Białe wino
350  ml
Woda
150  ml
Śmietana 36%
trochę
Cukier
1  Płaska łyżka
Masło
1  łyżeczka
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70.2 g
Wartość energetyczna
1108.6 kcal
Tłuszcze
71.2 g
Białko
47.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!

Przygotowanie

820 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
  • Krok 2

    5 min
    Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
  • Krok 3

    3 min
    Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
  • Krok 4

    0 min
    Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
  • Krok 5

    2 min
    Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
  • Krok 6

    10 min
    Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
  • Krok 7

    0 min
    Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
  • Krok 8

    5 min
    Morele pokrój w paski.
  • Krok 9

    5 min
    Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
  • Krok 10

    0 min
    Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
  • Krok 11

    0 min
    Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
  • Krok 12

    5 min
    Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu