Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

(0)
13 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
700  g
Turcja, części detaliczne, pierś, tylko mięso, surowe
12 
Suszone morele
100  g
Orzechy włoskie
0.5  kubek
Krakersy, ser, zwykłe
3  płaskich łyżek
Masło
1 
Ciasto Francuskie
8 
Suszone morele
0.5 
Cebula
150  ml
Białe wino
350  ml
Woda
150  ml
Śmietana 36%
trochę
Cukier
1  Płaska łyżka
Masło
1  łyżeczka
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
55.17 g
Węglowodany
70.2 g
Tłuszcze
74.01 g
Wartość energetyczna
1162.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!

Przygotowanie

820 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
  • Krok 2

    5 min
    Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
  • Krok 3

    3 min
    Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
  • Krok 4

    0 min
    Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
  • Krok 5

    2 min
    Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
  • Krok 6

    10 min
    Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
  • Krok 7

    0 min
    Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
  • Krok 8

    5 min
    Morele pokrój w paski.
  • Krok 9

    5 min
    Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
  • Krok 10

    0 min
    Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
  • Krok 11

    0 min
    Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
  • Krok 12

    5 min
    Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 1 z 12

Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 2 z 12

Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 3 z 12

Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 4 z 12

Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 5 z 12

Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 6 z 12

Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 7 z 12

Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 8 z 12

Morele pokrój w paski.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 9 z 12

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 10 z 12

Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 11 z 12

Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 12 z 12

Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z indyka w boczku z morelami

    Pierś z indyka w boczku z morelami

    1 godz 28 min Łatwy
  • Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

    Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

    13 godz 22 min Łatwy
  • Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

    Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

    43 min Łatwy
  • Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

    Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

    2 godz 29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu