Kuba - kurdyjski przysmak
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
0 min
Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.
Krok 2
0 min
Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.
Krok 3
10 min
Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.
Krok 4
5 min
Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.
Krok 5
5 min
Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.
Krok 6
0 min
„Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.
Krok 7
1 min
Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
W podróży po egzotycznych kuchniach zawitajmy do krainy Kurdów! Ryż, mięso mielone, zielony groszek, rodzynki i curry to tylko jedno z niewielu składników Kuby – przysmaku, który od dzisiaj zagości w Waszej kuchni. Z pewnością się Wam spodoba! Sprawdźcie sami! Pycha!
Komentarze 0