85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
40.3g / 27%
Węglowodany
73.2g / 50%
Tłuszcze
14.1g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kuba - kurdyjski przysmak

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest joannasyn

Składniki

-
7 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ryż
1  kg
Mięso mielone
1  puszka
Zielony groszek
trochę
Curry
trochę
Pieprz czarny
trochę
Rodzynki
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1  szklanka
Woda
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.28 g
Węglowodany
73.21 g
Tłuszcze
14.11 g
Wartość energetyczna
579.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W podróży po egzotycznych kuchniach zawitajmy do krainy Kurdów! Ryż, mięso mielone, zielony groszek, rodzynki i curry to tylko jedno z niewielu składników Kuby – przysmaku, który od dzisiaj zagości w Waszej kuchni. Z pewnością się Wam spodoba! Sprawdźcie sami! Pycha!
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
0 min
Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.
Krok 2
0 min
Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.
Krok 3
10 min
Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.
Krok 4
5 min
Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.
Krok 5
5 min
Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.
Krok 6
0 min
„Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.
Krok 7
1 min
Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 1 z 7

Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 2 z 7

Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 3 z 7

Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 4 z 7

Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 5 z 7

Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 6 z 7

„Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 7 z 7

Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
O ONA
.

Jak można dać szynkę w kurdyjskim daniu xd przecież to muzułmanie 👏🏼

Pokaż więcej komentarzy