Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuba - kurdyjski przysmak
Dodaj do CookBook

Kuba - kurdyjski przysmak

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ryż
1  kg
Mięso mielone
1  puszka
Zielony groszek
trochę
Curry
trochę
Pieprz czarny
trochę
Rodzynki
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1  szklanka
Woda
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
73.2 g
Wartość energetyczna
579.5 kcal
Tłuszcze
14.1 g
Białko
40.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W podróży po egzotycznych kuchniach zawitajmy do krainy Kurdów! Ryż, mięso mielone, zielony groszek, rodzynki i curry to tylko jedno z niewielu składników Kuby – przysmaku, który od dzisiaj zagości w Waszej kuchni. Z pewnością się Wam spodoba! Sprawdźcie sami! Pycha!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    0 min
    Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.
  • Krok 2

    0 min
    Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.
  • Krok 5

    5 min
    Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.
  • Krok 6

    0 min
    „Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.
  • Krok 7

    1 min
    Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 1 z 7

Gotujemy ryż do momentu, gdy będzie bardzo miękki, a następnie odkładamy do wystudzenia.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 2 z 7

Mięso mielone smażymy na patelni z użyciem oleju, dodajemy curry oraz pieprz.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 3 z 7

Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałeczki i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dokładamy zielony groszek i rodzynki.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 4 z 7

Gdy ryż będzie już chłodny, przekładamy go do dużego garnka i dodajemy jajka oraz mniej więcej 2 garści mąki pszennej i 2 garści tartej bułki. Wszystko należy bardzo dobrze wymieszać dodając wody do momentu, gdy masa będzie sprężysta.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 5 z 7

Formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy farsz z mięsa mielonego i zamykamy brzegi tworząc kulki w kształcie elipsy.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 6 z 7

„Kuby” należy smażyć na głębokim oleju (ja zazwyczaj robię to we frytkownicy, ale można również smażyć na głębokiej patelni). Nalewamy olej i bardzo dobrze rozgrzewamy (nie wkładamy „Kuby” na zimny olej). Staramy się, aby w trakcie smażenia kulki nie dotykały się nawzajem. Jeżeli smażmy na patelni na początku należy polewać nie zanurzone części gorącym olejem. Smażymy z obu stron do momentu, gdy „Kuby” będą miały ładny brązowy kolor.

Kuba - kurdyjski przysmak

Krok 7 z 7

Można je podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

ONA

Jak można dać szynkę w kurdyjskim daniu xd przecież to muzułmanie 👏🏼
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2021-08:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Curry
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Skubaniec czyli placek ze śliwami

    Skubaniec czyli placek ze śliwami

    2 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu