Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł dla tych, którzy lubią jednogarnkowe obiady. Kurczaka najpierw smażymy w czosnku i warzywach, przyprawiamy aromatycznym rozmarynem, a następnie podduszamy. Dodatek aksamitnej śmietany, curry i octu balsamicznego dopełnia smak potrawy. Zobacz nasz
przepis na kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym.
Oczyść filet z kurczaka i pokrój go w kostkę. Rozgnieć 2 ząbki czosnku, podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj kurczaka, dołóż masło, sól i rozmaryn. Podsmaż całość.
Obraną marchewkę oraz cukinię pokrój w słupki. Posiekaj dymkę. Dodaj warzywa do kurczaka, po czym wlej do nich pół szklanki wody, duś do miękkości.
Na koniec dodaj śmietanę, sól, pieprz, curry oraz ocet balsamiczny. Wymieszaj całość i podduś jeszcze przez chwilę.
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym gotowy. Przed podaniem możesz udekorować go listkami natki pietruszki lub bazylii. Świetnie spisze się podawany z białym lub brązowym ryżem lub drobnym makaronem. Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 porcji. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich ilość, zachowując proporcje. Jeśli przygotujesz więcej
kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym, możesz przechowywać go w lodówce przez 2 dni albo zamrozić. Spróbuj także smaku
kurczaka z warzywami w innym przepisie!
Komentarze 0