Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa curry

0
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
1  kawałek
Świeży imbir (2 cm)
1 
Cukinia
1 
Papryka żółta
200  ml
Mleko kokosowe
200  g
Makaron ryżowy
2  łyżeczek
Żółte curry
4  łyżek
Wiórki kokosowe
trochę
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
1  pęczek
Cebula dymka
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2215.86 g
Węglowodany
344.36 g
Tłuszcze
1202.21 g
Wartość energetyczna
45815.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
Krok 2
5 min
Cukinię i paprykę umyć. Paprykę wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę.
Krok 3
7 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Zeszklić na nim posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Dodać curry i wiórki kokosowe. Krótko podsmażyć.
Krok 4
5 min
Do garnka dodać paprykę i czosnek, wymieszkać, podsmażyć 3-4 minuty. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu - aż warzywa zmiękną.
Krok 5
1 min
Pod koniec dolać mleko kokosowe.
Krok 6
2 min
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem.
Zupa curry

Krok 1 z 6

Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.

Zupa curry

Krok 2 z 6

Cukinię i paprykę umyć. Paprykę wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę.

Zupa curry

Krok 3 z 6

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Zeszklić na nim posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Dodać curry i wiórki kokosowe. Krótko podsmażyć.

Zupa curry

Krok 4 z 6

Do garnka dodać paprykę i czosnek, wymieszkać, podsmażyć 3-4 minuty. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu - aż warzywa zmiękną.

Zupa curry

Krok 5 z 6

Pod koniec dolać mleko kokosowe.

Zupa curry

Krok 6 z 6

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem.

Czy są tu jacyś smakosze curry? Z kuchennego doświadczenia wiem, że ta przyprawa potrafi mieć swoich amatorów. Zupa curry to namiastka gęstszego curry - dania kuchni indyjskiej. Zachęca nie tylko kolorem, ale i aromatem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
2215.9g / 42%
Węglowodany
344.4g / 6%
Tłuszcze
1202.2g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika