Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na chłodne dni polecam rozgrzewającą zupę marchewkową z dodatkiem mleczka kokosowego, curry i imbiru. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj na małe kawałki.
Krok 2
10 min
Pokrojone składniki włóż do woka, dodaj oliwę z oliwek i smaż pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3
2 min
Kiedy marchewka zmięknie, przełóż całość do garnka i zalej 1 litrem gorącej wody.
Krok 4
5 min
Dodaj przyprawy - sól, pieprz, curry, imbir. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj Maggi.
Krok 5
5 min
Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj. Jeśli chcesz, aby zupa była mocno rozgrzewająca, możesz dodać jeszcze trochę imbiru oraz curry.
Krok 6
2 min
Przygotuj grzanki: kromki chleba wysmaruj lekko po obu stronach oliwą. Pokrój chleb w kostkę.
Krok 7
10 min
Piecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni lub smaż na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
Krok 8
1 min
Do kremu możesz dodać także prażone pestki dyni lub słonecznika. Zupę udekoruj świeżymi ziołami - najlepiej estragonem lub pietruszką.
Krok 1
z
8
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj na małe kawałki.
Krok 2
z
8
Pokrojone składniki włóż do woka, dodaj oliwę z oliwek i smaż pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3
z
8
Kiedy marchewka zmięknie, przełóż całość do garnka i zalej 1 litrem gorącej wody.
Krok 4
z
8
Dodaj przyprawy - sól, pieprz, curry, imbir. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj Maggi.
Krok 5
z
8
Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj. Jeśli chcesz, aby zupa była mocno rozgrzewająca, możesz dodać jeszcze trochę imbiru oraz curry.
Krok 6
z
8
Przygotuj grzanki: kromki chleba wysmaruj lekko po obu stronach oliwą. Pokrój chleb w kostkę.
Krok 7
z
8
Piecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni lub smaż na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
Krok 8
z
8
Do kremu możesz dodać także prażone pestki dyni lub słonecznika. Zupę udekoruj świeżymi ziołami - najlepiej estragonem lub pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0