Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Gulasz węgierski
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.3g / 31%
Węglowodany
9.4g / 13%
Tłuszcze
17.8g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gulasz węgierski

+

Gulasz węgierski

Wróć

Gulasz węgierski

(0)
13 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
35  dag
Karkówka
0.75 
Papryka czerwona
0.75 
Papryka biała
0.75 
Papryka żółta
0.5 
Chili
0.75 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Kolendra
0.5  łyżeczka
Curry
1  łyżka
Ocet
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Woda
trochę
Sól
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.25 g
Węglowodany
9.36 g
Tłuszcze
17.8 g
Wartość energetyczna
291.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gulasz węgierski to klasyczny, pyszny obiad, który posmakuje i zapełni brzuchy całej rodziny. Przygotowanie trwa trochę czasu, ale efekt końcowy zachwyca i rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Fantastyczny aromat, który uniesie się w powietrzu, przyciągnie wiele ciekawskich osób. Mniam!

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    760 min
    Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoto.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chili oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku.
  • Krok 4

    15 min
    Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.
Gulasz węgierski

Krok 1 z 4

Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki.

Gulasz węgierski

Krok 2 z 4

Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoto.

Gulasz węgierski

Krok 3 z 4

W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chili oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku.

Gulasz węgierski

Krok 4 z 4

Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka pieczone z ryżem

    Udka pieczone z ryżem

    3 godz 40 min Łatwy
  • Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    55 min Łatwy
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni
  • Zupa a’la leczo z kiełbasą

    Zupa a’la leczo z kiełbasą

    2 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu