Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 
Dynia piżmowa
2 
Bataty
120 g
Ciecierzyca w puszce
1 łyżka
Olej kokosowy
2 łyżek
Żółta pasta curry
1 kawałek
Korzeń imbiru
1 
Papryczka chili
1 puszka
Mleko kokosowe
1 trochę
Kolendra świeża
1 
Limonka
200 g
Ryż basmati

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
86.28 g
Tłuszcze
11.37 g
Białko
12.56 g
Wartość energetyczna
480.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
15 min
Dynię i bataty obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
1 min
Chili pokrój na ukos, w cienkie plasterki (zostaw pestki, jeśli lubisz ostre dania).
Krok 3
2 min
Imbir obierz i pokrój w cienkie słupki.
Krok 4
1 min
Łyżkę bulionu wymieszaj z 400 ml ciepłej wody.
Krok 5
5 min
Na oleju kokosowym zeszklij cebulę. Dodaj chili i imbir. Podsmaż przez 30 sekund.
Krok 6
2 min
Wlej 400 ml bulionu i mleczko kokosowe.
Krok 7
20 min
Dodaj warzywa i gotuj, aż będą miękkie.
Krok 8
1 min
Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.
Krok 9
15 min
Ugotuj ryż na sypko.
Krok 10
1 min
Curry z dynią i ciecierzycą oraz batatem serwuj z ryżem, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki.
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 1 z 10

Dynię i bataty obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 2 z 10

Chili pokrój na ukos, w cienkie plasterki (zostaw pestki, jeśli lubisz ostre dania).

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 3 z 10

Imbir obierz i pokrój w cienkie słupki.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 4 z 10

Łyżkę bulionu wymieszaj z 400 ml ciepłej wody.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 5 z 10

Na oleju kokosowym zeszklij cebulę. Dodaj chili i imbir. Podsmaż przez 30 sekund.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 6 z 10

Wlej 400 ml bulionu i mleczko kokosowe.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 7 z 10

Dodaj warzywa i gotuj, aż będą miękkie.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 8 z 10

Dopraw do smaku solą i sokiem z limonki.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 9 z 10

Ugotuj ryż na sypko.

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Krok 10 z 10

Curry z dynią i ciecierzycą oraz batatem serwuj z ryżem, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki.

Jesienią sięgaj po sezonowe warzywa, a zwłaszcza po dynię, którą przyrządzisz na różne sposoby. Curry z dynią to propozycja obiadu inspirowana kuchnią indyjską, która na dodatek wspaniale rozgrzewa. Dodatek chili, imbiru i limonki jest odpowiedzialny nie tylko za niezwykłe wrażenia smakowe – to m.in. dzięki tym składnikom curry z dynią jest tak aromatyczne. Podawaj je z ryżem i ciesz się pysznym obiadem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika