Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki w zalewie to przysmak, który idealnie sprawdzi się zimą, gdy sezon na świeże ogórki za nami. Tak przygotowane ogórki konserwowe możesz mieć zawsze pod ręką, a zajadać je jako dodatek do dania głównego lub składnik warzywnej sałatki. Ogórki w zalewie przypadną do gustu wielbicielom oryginalnych smaków, bo dodajemy do nich azjatycką przyprawę curry.
Przygotowanie
32 min
Krok 1
15 min
Wodę, cukier, ocet, sól i curry wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
10 min
Ogórki umyć (nie obierać)pokroić w plasterki gr.ok.0.5 cm.Do słoika ułożyć na dno plaster cebuli potem ogórki, na wierzch dwie małe gałązki selera.
Krok 3
5 min
Zalać gorącą zalewą curry szczelnie zakręcić słoiki i gotować 5 min.
Krok 4
2 min
Po dwóch tygodniach można już jeść przepyszne ogórki.
Krok 1
z
4
Wodę, cukier, ocet, sól i curry wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
z
4
Ogórki umyć (nie obierać)pokroić w plasterki gr.ok.0.5 cm.Do słoika ułożyć na dno plaster cebuli potem ogórki, na wierzch dwie małe gałązki selera.
Krok 3
z
4
Zalać gorącą zalewą curry szczelnie zakręcić słoiki i gotować 5 min.
Krok 4
z
4
Po dwóch tygodniach można już jeść przepyszne ogórki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
D
Danuta
Rewelacyjne ,wszyscy domownicy ,goście i znajomi wychwalają
Winiary
Expert
Danuta, dziękujemy za Twoją opinię i cieszymy się, że ten przepis trafił w Twój gust! Miłego dnia 😊
Komentarze 1