50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
24.4g / 31%
Węglowodany
12.2g / 16%
Tłuszcze
18.6g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Wieprzowina z warzywami

(0)
42min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kostka mięsna WINIARY
400  g
Wieprzowina surowa
1 
Marchewka
1 
Papryka czerwona
6 
Pieczarki
1 
Por (biała część)
2 
Cebula
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  pęczków
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.43 g
Węglowodany
12.2 g
Tłuszcze
18.57 g
Wartość energetyczna
314.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wieprzowina z warzywami to proste, ale bardzo smaczne danie. Składa się z wieprzowiny, warzyw i kostki mięsnej WINIARY. Jeśli lubisz gęste, esencjonalne potrawy mięsne, wieprzowina z warzywami jest propozycją dla ciebie!

Jak przygotować wieprzowinę z warzywami? Zacznij od pokrojenia w cienkie paski 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki albo karkówki). Warzywa oczyść i także pokrój w paski (tylko pieczarki – w plasterki). Możesz dobrać własną kompozycję warzyw, my proponujemy: marchewkę, paprykę, pora (białą część), cebulę i pieczarki.

Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, obsmaż mięso, następnie dodaj kostkę mięsną WINIARY i pokrojone warzywa. Smaż przez 10 minut. Następnie wlej pół szklanki wody i dodaj keczup. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem – wieprzowina z warzywami gotowa!

Podana ilość składników wystarczy na 4 porcje. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ich ilość, zachowując proporcje. Wieprzowinę z warzywami możesz też łatwo odgrzać następnego dnia.

Gotową wieprzowinę z warzywami serwuj na ciepło. Możesz podawać ją ze świeżym białym pieczywem albo z ryżem – w zależności od własnych upodobań. W każdym wydaniu będzie smakowała wyśmienicie!
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój w paseczki.
Krok 2
15 min
Warzywa oczyść, również pokrój w paski, a pieczarki w plasterki.
Krok 3
5 min
Olej rozgrzej na patelni, podsmaż na nim mięso, dodaj kostkę mięsną i warzywa, smaż przez około 10 minut, podlej 1/2 szklanki wody, dodaj ketchup.
Krok 4
2 min
Dopraw solą i pieprzem.
Wieprzowina z warzywami

Krok 1 z 4

Mięso pokrój w paseczki.

Wieprzowina z warzywami

Krok 2 z 4

Warzywa oczyść, również pokrój w paski, a pieczarki w plasterki.

Wieprzowina z warzywami

Krok 3 z 4

Olej rozgrzej na patelni, podsmaż na nim mięso, dodaj kostkę mięsną i warzywa, smaż przez około 10 minut, podlej 1/2 szklanki wody, dodaj ketchup.

Wieprzowina z warzywami

Krok 4 z 4

Dopraw solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika