Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bao ze smażoną wieprzowiną
Dodaj do CookBook

Bao ze smażoną wieprzowiną

(0)
40 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Bułeczki bao lub bułki na parze
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500  g
Mielona wieprzowina z łopatki
3  cm
Korzeń imbiru
3  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Płatki chili
1  łyżka
Sos sojowy
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Cukier
trochę
Olej roślinny do smażenia
1 
Marchewka
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Szczypiorek typu dymka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
372.1 kcal
Tłuszcze
12.6 g
Białko
31.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bao ze smażoną wieprzowiną, czyli miękkie, parowane bułeczki z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim to popularne danie kuchni azjatyckiej. Bao (baozi) wywodzą się z kuchni chińskiej, ale stały się popularne w Malezji i Singapurze. Szybko zyskały też fanów na całym świecie i dziś możemy je znaleźć w menu wielu restauracji.


Bao ze smażoną wieprzowiną – azjatycka przekąska dla fanów kuchni świata

Głównym elementem tego dania jest miękka, puszysta bułeczka przygotowywana na parze. W bao ze smażoną wieprzowiną nie może też zabraknąć soczystego, aromatycznego mięsa, chrupiących warzyw i sosów, które łączą wszystko w jedną, pyszną całość. Mięso mielone podsmażamy z przyprawami, papryką oraz cebulą. Do bułeczek bao będą pasować także inne warzywa, np. marchewka, posiekana kapusta, ogórek lub ulubione pikle. Bułeczki bao możesz też skropić pikantnym sosem, na przykład hoisin lub ostrym sosem chili, który dodaje głębi i podkreśla wszystkie smaki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podbić azjatycki charakter tego dania, bułeczki z farszem możesz posypać posiekaną kolendrą. Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Imbir obierz i posiekaj. Czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w zapałkę. Cebulę pokrój w piórka. Dymkę posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso, czosnek oraz imbir. Rozdziel na mniejsze kawałki i smaż, aż zacznie się rumienić.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj cebulę oraz marchewkę i smaż, aż cebula zmięknie.
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec smażenia dodaj przyprawę Maggi, cukier, sól i pieprz. Możesz też dodać odrobinę sosu sojowego. Dodaj dymkę i wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Bułeczki podgrzej na parze, a następnie nafaszeruj przygotowanymi dodatkami. Podawaj posypane świeżą dymką.
Bao ze smażoną wieprzowiną

Krok 1 z 5

Imbir obierz i posiekaj. Czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w zapałkę. Cebulę pokrój w piórka. Dymkę posiekaj.

Bao ze smażoną wieprzowiną

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso, czosnek oraz imbir. Rozdziel na mniejsze kawałki i smaż, aż zacznie się rumienić.

Bao ze smażoną wieprzowiną

Krok 3 z 5

Dodaj cebulę oraz marchewkę i smaż, aż cebula zmięknie.

Bao ze smażoną wieprzowiną

Krok 4 z 5

Pod koniec smażenia dodaj przyprawę Maggi, cukier, sól i pieprz. Możesz też dodać odrobinę sosu sojowego. Dodaj dymkę i wymieszaj.

Bao ze smażoną wieprzowiną

Krok 5 z 5

Bułeczki podgrzej na parze, a następnie nafaszeruj przygotowanymi dodatkami. Podawaj posypane świeżą dymką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak gong bao

    Kurczak gong bao

    49 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy
  • Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    Grillowane bułeczki bao z wędzonym serem kozim

    10 min Łatwy
  • Baozi – chińskie pierożki

    Baozi – chińskie pierożki

    46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu