Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak gong bao

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier brązowy
1 łyżeczka
Cukier brązowy
1 
Papryka
3 
Papryczka chili
1 pęczek
Szczypiorek
400 g
Filet z kurczaka
1 trochę
Imbir
100 g
Orzeszki ziemne
2 łyżek
Olej
3 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Sos sojowy
1 łyżka
Sos sojowy
2 łyżek
Woda
1 łyżka
Olej sezamowy
1 łyżeczka
Ocet ryżowy
2 łyżek
Sos sojowy
2 łyżek
Sos sojowy
1 łyżeczka
Ocet ryżowy
1 łyżeczka
Pieprz syczuański

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.07 g
Białko
62.32 g
Wartość energetyczna
806.69 kcal
Tłuszcze
52.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
20 min
Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.
Krok 2
10 min
Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.
Krok 3
8 min
Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.
Krok 4
5 min
Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.
Krok 5
5 min
Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.
Krok 6
2 min
Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
Krok 7
1 min
Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.
Kurczak gong bao

Krok 1 z 7

Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.

Kurczak gong bao

Krok 2 z 7

Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.

Kurczak gong bao

Krok 3 z 7

Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.

Kurczak gong bao

Krok 4 z 7

Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.

Kurczak gong bao

Krok 5 z 7

Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.

Kurczak gong bao

Krok 6 z 7

Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.

Kurczak gong bao

Krok 7 z 7

Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.

Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika