Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!
Przygotowanie
395 min
Krok 1
10 min
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
Krok 2
180 min
Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
Krok 3
5 min
Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
Krok 4
10 min
Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
Krok 5
5 min
Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
Krok 6
3 min
Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
Krok 7
2 min
Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
Krok 8
180 min
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Krok 1
z
8
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
Krok 2
z
8
Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
Krok 3
z
8
Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
Krok 4
z
8
Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
Krok 5
z
8
Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
Krok 6
z
8
Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
Krok 7
z
8
Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
Krok 8
z
8
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0