Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
395min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
54.02 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
37.37 g
Wartość energetyczna
588.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
395 min
Krok 1
10 min
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
Krok 2
180 min
Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
Krok 3
5 min
Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
Krok 4
10 min
Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
Krok 5
5 min
Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
Krok 6
3 min
Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
Krok 7
2 min
Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
Krok 8
180 min
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!
Komentarze 0