Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

0
395 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1200 g
Kurze łapki
40 dag
Wieprzowina surowa
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4 kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
588.66 kcal
Białko
54.02 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
37.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

395 min
Krok 1
10 min
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
Krok 2
180 min
Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
Krok 3
5 min
Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
Krok 4
10 min
Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
Krok 5
5 min
Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
Krok 6
3 min
Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
Krok 7
2 min
Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
Krok 8
180 min
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 1 z 8

Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 2 z 8

Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 3 z 8

Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 4 z 8

Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 5 z 8

Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 6 z 8

Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 7 z 8

Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika