Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

(0)
6 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1200  g
Kurze łapki
40  dag
Wieprzowina surowa
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
4  kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
54.02 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
37.37 g
Wartość energetyczna
588.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!

Przygotowanie

395 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
  • Krok 2

    180 min
    Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
  • Krok 6

    3 min
    Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
  • Krok 7

    2 min
    Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
  • Krok 8

    180 min
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 1 z 8

Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 2 z 8

Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 3 z 8

Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 4 z 8

Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 5 z 8

Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 6 z 8

Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 7 z 8

Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kanapki
  • Przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Ogórkowa na kurczaku

    Ogórkowa na kurczaku

    42 min Łatwy
  • Zupa chińska ostro-słodka

    Zupa chińska ostro-słodka

    2 godz 5 min Łatwy
  • Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

    2 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu