Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną
Dodaj do CookBook

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

(0)
6 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1200  g
Kurze łapki
40  dag
Wieprzowina surowa
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
4  kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6 g
Wartość energetyczna
588.7 kcal
Tłuszcze
37.4 g
Białko
54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!

Przygotowanie

395 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.
  • Krok 2

    180 min
    Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.
  • Krok 6

    3 min
    Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
  • Krok 7

    2 min
    Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
  • Krok 8

    180 min
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 1 z 8

Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 2 z 8

Gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, aż łapki będą się rozpadać.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 3 z 8

Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 4 z 8

Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, Maggi i solą tak, by wywar był bardziej słony.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 5 z 8

Mięso kroimy dość drobno, a marchewkę w kosteczkę.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 6 z 8

Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 7 z 8

Zalewamy powstałym wywarem (jest dość żelatynowaty, więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda, którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Krok 8 z 8

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Galareta  z majonezem i warzywami

    Galareta z majonezem i warzywami

    7 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu