Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

(2)
3 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1.8  kg
Nóżki wieprzowe
1 
Golonka
1 
Cebula
6  kulek
Pieprz
4  kulek
Ziele angielskie
2  g
Liść laurowy
2  ząbków
Czosnek
2 
Pietruszka
trochę
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
3 
Marchew
trochę
Natka pietruszki
1 
Seler naciowy
1 
Por (biała część)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.27 g
Węglowodany
16.43 g
Tłuszcze
38.19 g
Wartość energetyczna
570.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mięsne galarety w tradycyjnej kuchni polskiej były przyrządzane od wieków. Podawano je na zimno przy rozmaitych okazjach. Podobno serwowano je nawet podczas uczty weselnej Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Nie były to jednak przekąski przyrządzane na bazie wieprzowiny, która w tamtych czasach nie była zbytnio ceniona. Przygotowano je głównie z ryb, kapłonów oraz pulard. Proces ich gotowania trwał długo, tak, aby powstał niezwykle esencjonalny wywar. Po przelaniu do formy łatwo tężał i nadawał się do krojenia. Z pamiętników pochodzących z XVIII wieku i z ówczesnych książek kucharskich możemy się dowiedzieć, że mięsne galarety miały niezwykle fantazyjne formy. Podawano je na wymyślnych postumentach, a co więcej, barwiono je na rozmaite kolory, co miało uatrakcyjnić ich wygląd. Używano do tego celu kolorowych płóciennych płatków, które w tamtych czasach powszechnie były używane do barwienia jedzenia.

Istnieją zapiski, że galarety mięsne były również zalecane chorym. Uważano, że mają one właściwości lecznicze. Klarowaną galaretę z kury z dodatkiem nóżek cielęcych doprawioną solą, cukrem, kolendrą oraz cynamonem i skropioną sokiem z cytryny polecano przy różnych schorzeniach. Do dziś niektórzy spożywają mięsne galarety, wierząc, że mają one korzystny wpływ na układ kostno-stawowy.

Współczesna domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie, zwłaszcza jeśli jest przygotowana na bazie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętać należy, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie może w niej również zabraknąć aromatycznych przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny z powodzeniem można podawać z kromkami chleba.

Galareta z nóżek wieprzowych to dość łatwe w przygotowaniu danie, ale wymaga stosunkowo długiej obróbki termicznej. Aby galareta miała bardziej wyrazisty, mięsny smak, powinna się w niej również znaleźć golonka. Mięso przed ugotowaniem należy dokładnie oczyścić i umyć. Wkładamy je do garnka z wodą i gotujemy przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy obrane warzywa oraz przyprawy. Do wywaru powinna także trafić kostka mięsna WINIARY. Doda galarecie wyjątkowego smaku. Po kolejnej godzinie gotowania wywar należy odcedzić, używając do tego celu gęstego sita. Pamiętajmy jednak o tym, że odcedzony płyn zachowujemy! Ugotowane mięso z nóżek i golonki oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Warzywa również należy drobno pokroić. Do wywaru wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Pokrojone mięso i warzywa układamy w formie i zalewamy wywarem. Danie wkładamy do lodówki, aby stężało. Tak przygotowana galareta wieprzowa z golonki smakuje rewelacyjne. Podajemy ją pokrojoną w plastry, skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem.

Przygotowanie

225 min
  • Krok 1

    5 min
    Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
  • Krok 2

    120 min
    Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę. Wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
  • Krok 3

    60 min
    Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
  • Krok 4

    1 min
    Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
  • Krok 5

    15 min
    Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 6

    10 min
    Warzywa również pokrój w kostkę.
  • Krok 7

    2 min
    Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
  • Krok 9

    5 min
    Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
  • Krok 10

    2 min
    Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Galareta wieprzowa

Krok 1 z 10

Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.

Galareta wieprzowa

Krok 2 z 10

Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę. Wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.

Galareta wieprzowa

Krok 3 z 10

Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.

Galareta wieprzowa

Krok 4 z 10

Odcedź wywar przez sito i zachowaj.

Galareta wieprzowa

Krok 5 z 10

Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.

Galareta wieprzowa

Krok 6 z 10

Warzywa również pokrój w kostkę.

Galareta wieprzowa

Krok 7 z 10

Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Galareta wieprzowa

Krok 8 z 10

Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.

Galareta wieprzowa

Krok 9 z 10

Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.

Galareta wieprzowa

Krok 10 z 10

Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Anton

no to biorę się do roboty ,zanim Żona wróci od koleżanki galaretka będzie gotowa.!!??

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Dodatek
  • Halloween
  • Impreza
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Golonka po bawarsku

    Golonka po bawarsku

    2 godz 35 min Łatwy
  • Barszcz czerwony czysty

    Barszcz czerwony czysty

    1 godz 30 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu