Galareta wieprzowa
3 godz 45 min
Łatwy
1
kostka
1.8
kg
Nóżki wieprzowe
1
Golonka
1
Cebula
6
kulek
Pieprz
4
kulek
Ziele angielskie
2
g
Liść laurowy
2
ząbków
2
Pietruszka
trochę
Cytryna
trochę
Sól
trochę
Pieprz
3
Marchew
trochę
Natka pietruszki
1
Seler naciowy
1
Por (biała część)
.
Wartości odżywcze
Białko
39.27 g
Węglowodany
16.43 g
Tłuszcze
38.19 g
Wartość energetyczna
570.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
225 min
Krok 1
5 min
Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
Krok 2
120 min
Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę. Wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
Krok 3
60 min
Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
Krok 4
1 min
Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
Krok 5
15 min
Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 6
10 min
Warzywa również pokrój w kostkę.
Krok 7
2 min
Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
Krok 9
5 min
Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
Krok 10
2 min
Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny możesz podawać z kromkami chleba.
Komentarze 0