Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galareta wieprzowa

0
208 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.8 kg
Nóżki wieprzowe
1 
Golonka
1 
Cebula
6 szczypt
Pieprz czarny
4 g
Ziele angielskie mielone
2 g
Liść laurowy
2 ząbków
Czosnek
160 g
Korzeń pietruszki
4 kawałków
Cytryna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 
Marchewka
1 łyżka
Pietruszka
1 kawałek
Seler naciowy
1 
Por (biała część)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.19 g
Węglowodany
15.56 g
Tłuszcze
38.17 g
Wartość energetyczna
566.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

208 min
Krok 1
3 min
Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.
Krok 2
120 min
Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę. Wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.
Krok 3
60 min
Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.
Krok 4
1 min
Odcedź wywar przez sito i zachowaj.
Krok 5
5 min
Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 6
5 min
Warzywa również pokrój w kostkę.
Krok 7
2 min
Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.
Krok 9
5 min
Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.
Krok 10
2 min
Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Galareta wieprzowa

Krok 1 z 10

Nóżki wieprzowe dokładnie oczyść i umyj.

Galareta wieprzowa

Krok 2 z 10

Wlej do garnka wodę, dodaj nóżki i golonkę. Wody powinno być tyle, aby nóżki były przykryte. Gotuj przez 2 godz. na bardzo małym ogniu.

Galareta wieprzowa

Krok 3 z 10

Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę bulionową i przyprawy. Gotuj jeszcze ok.1 godziny.

Galareta wieprzowa

Krok 4 z 10

Odcedź wywar przez sito i zachowaj.

Galareta wieprzowa

Krok 5 z 10

Obierz mięso z nóżek i golonki, pokrój na mniejsze kawałki.

Galareta wieprzowa

Krok 6 z 10

Warzywa również pokrój w kostkę.

Galareta wieprzowa

Krok 7 z 10

Do wywaru dodaj rozgniecione ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Galareta wieprzowa

Krok 8 z 10

Przełóż mięso z warzywami do formy i zalej wywarem.

Galareta wieprzowa

Krok 9 z 10

Odstaw w chłodne miejsce a następnie do lodówki do stężenia.

Galareta wieprzowa

Krok 10 z 10

Podaj pokrojoną na plastry skropioną octem lub sokiem z cytryny.

Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku. Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, natki pietruszki, pieprzu. Plastry galarety z wieprzowiny możesz podawać z kromkami chleba.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika