Galareta z majonezem i warzywami
7 godz 38 min
Łatwy
3
Jajko
200
g
Kukurydza konserwowa
150
g
Groszek mrożony
1
Pierś Z Kurczaka
5
Marchewka
1
Por (biała część)
1
Seler naciowy
0.5
Brokuł
10
łyżeczek
Żelatyna
trochę
Sól
1
pęczek
Natka pietruszki
trochę
150
ml
3
łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
2
łyżeczek
Żelatyna
trochę
.
Wartości odżywcze
Białko
15.93 g
Węglowodany
13.41 g
Tłuszcze
22.18 g
Wartość energetyczna
311.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
458 min
Krok 1
10 min
Do garnka przekładam pierś z kurczaka, dodaję obraną marchewkę, obranego selera i obrany por, sól, dwa litry wody.
Krok 2
30 min
Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 3
2 min
W drugim garnku gotuję wodę, wrzucam groszek i gotuję go około dwie minuty. Do wody dodałam sól i cukier. W tej samej wodzie gotuję brokuł dwie minuty.
Krok 4
5 min
Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody. Marchew, pierś z kurczaka wyjmuję z wywaru, pozostałe warzywa też. Odlewam półtorej litra i rozpuszczam w nim żelatynę.
Krok 5
8 min
Jajka gotuję na twardo.
Krok 6
15 min
Z marchewki wycinam serca za pomocą foremki. Formę o wymiarach 24 cm na 11 wykładam folią, na spodzie układam plasterki marchewki, wysypuję groszek i zalewam odrobiną bulionu.
Krok 7
60 min
Wstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 8
10 min
Na groszek wykładam kukurydzę, układam jajka, marchewkę serca, natkę pokrojoną i wylewam bulion. Wstawiam do lodówki na 10 minut.
Krok 9
10 min
Pierś z kurczaka kroję na plastry. Majonez, śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną. Pierś układam na jajkach, wylewam masę majonezową i wstawiam do lodówki.
Krok 10
5 min
Na końcu układam ugotowany brokuł i zalewam bulionem.
Krok 11
300 min
Wstawiam na noc do stężenia.
Krok 12
3 min
Dekoruję galaretkę majonezem, serwuję również z majonezem.
Lekka, delikatna galareta z majonezem i duża ilością warzyw. Jest prosta do zrobienia. Polecam na świątecznym stole.
Komentarze 0