Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Galareta z majonezem i warzywami

0
458 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
200 g
Kukurydza konserwowa
150 g
Groszek mrożony
1 
Pierś Z Kurczaka
5 
Marchewka
1 
Por (biała część)
1 
Seler naciowy
0.5 
Brokuł
10 łyżeczek
Żelatyna
1 trochę
Sól
1 pęczek
Natka pietruszki
3 łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
2 łyżeczek
Żelatyna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
311.88 kcal
Białko
15.93 g
Węglowodany
13.41 g
Tłuszcze
22.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

458 min
Krok 1
10 min
Do garnka przekładam pierś z kurczaka, dodaję obraną marchewkę, obranego selera i obrany por, sól, dwa litry wody.
Krok 2
30 min
Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 3
2 min
W drugim garnku gotuję wodę, wrzucam groszek i gotuję go około dwie minuty. Do wody dodałam sól i cukier. W tej samej wodzie gotuję brokuł dwie minuty.
Krok 4
5 min
Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody. Marchew, pierś z kurczaka wyjmuję z wywaru, pozostałe warzywa też. Odlewam półtorej litra i rozpuszczam w nim żelatynę.
Krok 5
8 min
Jajka gotuję na twardo.
Krok 6
15 min
Z marchewki wycinam serca za pomocą foremki. Formę o wymiarach 24 cm na 11 wykładam folią, na spodzie układam plasterki marchewki, wysypuję groszek i zalewam odrobiną bulionu.
Krok 7
60 min
Wstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 8
10 min
Na groszek wykładam kukurydzę, układam jajka, marchewkę serca, natkę pokrojoną i wylewam bulion. Wstawiam do lodówki na 10 minut.
Krok 9
10 min
Pierś z kurczaka kroję na plastry. Majonez, śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną. Pierś układam na jajkach, wylewam masę majonezową i wstawiam do lodówki.
Krok 10
5 min
Na końcu układam ugotowany brokuł i zalewam bulionem.
Krok 11
300 min
Wstawiam na noc do stężenia.
Krok 12
3 min
Dekoruję galaretkę majonezem, serwuję również z majonezem.
Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 1 z 12

Do garnka przekładam pierś z kurczaka, dodaję obraną marchewkę, obranego selera i obrany por, sól, dwa litry wody.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 2 z 12

Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 3 z 12

W drugim garnku gotuję wodę, wrzucam groszek i gotuję go około dwie minuty. Do wody dodałam sól i cukier. W tej samej wodzie gotuję brokuł dwie minuty.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 4 z 12

Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody. Marchew, pierś z kurczaka wyjmuję z wywaru, pozostałe warzywa też. Odlewam półtorej litra i rozpuszczam w nim żelatynę.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 5 z 12

Jajka gotuję na twardo.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 6 z 12

Z marchewki wycinam serca za pomocą foremki. Formę o wymiarach 24 cm na 11 wykładam folią, na spodzie układam plasterki marchewki, wysypuję groszek i zalewam odrobiną bulionu.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 7 z 12

Wstawiam do lodówki do stężenia.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 8 z 12

Na groszek wykładam kukurydzę, układam jajka, marchewkę serca, natkę pokrojoną i wylewam bulion. Wstawiam do lodówki na 10 minut.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 9 z 12

Pierś z kurczaka kroję na plastry. Majonez, śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną. Pierś układam na jajkach, wylewam masę majonezową i wstawiam do lodówki.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 10 z 12

Na końcu układam ugotowany brokuł i zalewam bulionem.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 11 z 12

Wstawiam na noc do stężenia.

Galareta  z majonezem i warzywami

Krok 12 z 12

Dekoruję galaretkę majonezem, serwuję również z majonezem.

Lekka, delikatna galareta z majonezem i duża ilością warzyw. Jest prosta do zrobienia. Polecam na świątecznym stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika